Hollik István kormányszóvivő nemrég arról beszélt, hogy Magyarország 504 milliárd forintos (csaknem 1,6 milliárd euró) határvédelmi költségei után az EU csak 6,6 milliárd forintot (20 millió eurónyi összeget) hajlandó kifizetni.

Az Európai Bizottság szóvivői irodája ugyanakkor arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a 2014 és 2020 közötti ciklusban Magyarország "110 millió euró előirányzott összeget kapott" az említett területekre, ezen felül pedig - egyedi kérelmek alapján - 27 millió eurót folyósítottak a rendkívüli költségekre, a teljes összeg tehát 137 millió euró.

A magyar kormány legutóbb idén februárban kért és kapott pénzt Brüsszeltől: a bizottság 20 millió eurót hagyott jóvá, amit a nyáron ki is fizettek. A Népszava szerint vélhetően Hollik is erre utalt.

A tavaly februári eredeti magyar kérelem még 800 millió euróra vonatkozott, de ezt - mint kiderült - később a magyar hatóságok maguk módosították, és ez alapján érkezett végül az említett 20 millió. "További kérelmet a magyar hatóságok nem terjesztettek elő" - közölte a lappal a bizottság.