A végrehajtó testület, melyben az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság is képviselteti magát, arra bátorítja az uniós polgárokat, hogy vegyenek részt Európa jövőjének és egyben saját jövőjüknek az alakításában.

Legyen szó az egészségügyről, az éghajlatváltozásról, a munkahelyekről vagy demokratikus társadalmaink állapotáról – arra ösztönözzük az európaiakat, hogy hallassák hangjukat, fogalmazzák meg aggályaikat, és mondják el nekünk, milyen Európában szeretnének élni - fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki azt is hozzátette: együtt olyan jövőt szabhatunk Európa fejlődésének, amilyet szeretnénk.

A platform mind a 24 hivatalos uniós nyelven - köztük magyarul is - elérhető, és Unió-szerte lehetővé teszi a polgárok számára, hogy megosszák egymással elképzeléseiket és nézeteiket, valamint részt vegyenek az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében szervezett eseményeken.

Az EU ezzel lehetővé szeretné tenni, hogy az európai polgárok szerte Európában hatékonyabban kifejezésre juttathassák, mit várnak el az Európai Uniótól, és segítséget nyújthat abban, hogy az EU irányt szabjon jövőbeli tevékenységének, útmutatást adjon az uniós szakpolitikai döntéshozatal során is.

A digitális platform teljes mértékben interaktív: a felületen mind a 27 tagállam polgárai kapcsolatba léphetnek egymással, és megvitathatják javaslataikat az EU 24 hivatalos nyelvén. Az Európai Bizottság, a Parlament és a Tanács azt szeretné elérni, hogy lakhelyüktől és társadalmi helyzetüktől függetlenül minél többen szerepet vállaljanak a platformon keresztül jövőjük alakításában.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint „a platform kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy az európaiak részvételükkel és véleményükkel alakíthassák Európa jövőjét. Biztosítanunk kell, hogy az itt élők a koronavírus-világjárvány ellenére hangot adhassanak véleményüknek és beleszólhassanak a döntéshozatalba. Mindenképp fenn kell tartani a képviseleten és részvételen alapuló európai demokrácia működését, hiszen ez közös jövőnk záloga.”

Az uniós soros elnökségét betöltő Portugália miniszterelnöke, António Costa úgy vélte, a vita nem is történhetne jobbkor. Ha a válságból megerősödve és a jövő formálására készen szeretnénk kilábalni, akkor most kell nekikezdenünk a munkának - fogalmazott Costa, aki egyúttal reményét fejezte ki aziránt is, hogy "együtt építhetjük a jövő Európáját - egy igazságosabb, környezetbarátabb és digitálisabb Európát, amely megfelel polgáraink elvárásainak.”

A szervezők összegyűjtik, elemzik, nyomon követik és nyilvánosan hozzáférhetővé teszik majd a platformon megosztott véleményeket, valamint a konferencia keretében megszervezett rendezvények eredményeit, az európai polgári vitafórumok és a konferencia következtetéseit előkészítő ülések résztvevői pedig meg fogják vitatni a platformon felvetett legfontosabb elképzeléseket és ajánlásokat.

A vitafolyamatban részt vevő polgároknak és az események szervezőinek tiszteletben kell tartaniuk az Európa jövőjéről szóló konferencia alapokmányát, amely meghatározza a tiszteletteljes hangnemben folytatott páneurópai vita normáit - hangsúlyozza a közleményben a testület.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.