Május 4-én a parlament tavaszi ülésszakán tárgyalnak az EU Kék Kártyáról. Ez egy olyan tartózkodási engedélyt jelent, amely magas szintű képzettséggel rendelkező birtokosát valamely tagállam területén történő tartózkodásra és egyúttal magas szintű képzettséget igénylő, jogszabályban foglalt feltételek szerinti munkavállalásra jogosítja. A törvényjavaslat már a parlament honlapján olvasható.

Az Európai Unió (EU) új migrációs és menekültügyi paktumának céljai a legális beutazási feltételek fejlesztése és a tehetséges munkaerő Európába vonzása.

Az EU tagállamaiban 2021-ben összesen 33 322 fő kapott új vagy megújított EU Kék Kártyát. Magyarországon 42-en.

Talentumok bevonzása

Az OECD egy rangsort is felállított a tagállamai között, hogy milyen mértékben képesek a tehetségeket bevonzani.

A magasan képzett munkaerő tekintetében az első tíz helyen szereplő ország közül csak négy uniós tagállam van:

  • Svédország,
  • Luxemburg,
  • Hollandia,
  • Dánia.

Magyarország a 27. helyen szerepel az OECD tagok közül, hazánk többek között négy uniós tagországot Litvániát, Olaszországot, Lengyelországot, Lettországot előzi meg.

Rohamosan fogy az EU lakossága

Európai Unió népessége 2070-re mintegy öt százalékkal, 447 millió főről 424 millió főre fog csökkenni 2019-hez képest. A munkaképes korú lakosság száma pedig ennél sokkal nagyobb arányban 18 százalékkal, 265 millió főről 217 millió főre csökken majd 2070-re.

Az európai demográfiai folyamatok kihívásaira – mint a társadalom elöregedése, a munkavállalási korú népesség létszámának csökkenése, a munkaerőhiány, különösen a magasabb képzettséget igénylő szakmákban és nem utolsósorban a 2015-ös menekülthullámmal kapcsolatos kihívásokra is – válaszul az Európai Bizottság részéről kezdeményezés született a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről szóló irányelv módosítására.

Az európai társadalom idősödése strukturális nyomás alá helyezi Európa munkaerőpiacát. Számos olyan ágazatban mint például az egészségügy, orvosi ellátás, gondozás, információ-technológia területe, munkaerőhiány van, ami speciális készségeket, szaktudást igényel.

A képzett munkaerő Európába vonzásának egyik eszköze a kék kártya irányelv módosítása, ami a harmadik országból érkező képzett munkavállalók munkavállalásának és tartózkodásának megkönnyítését szolgálja.

Az Európai Bizottság 2016-ban nyújtotta be a 2009-es régi irányelv módosítására vonatkozó javaslatát, 2021. májusában született meg a politikai megállapodás és az Európai Parlament októberben fogadta el a jogszabályt. A jogharmonizációt a tagállamoknak 2023. november 18-áig kell elvégezniük.