„Magas színvonalúnak tartja-e a magyar felsőoktatási rendszert európai viszonylatban?” – többek között erre a kérdésre kellett válaszolnia a K&H ifjúsági index múlt év negyedik negyedévében készült reprezentatív felmérésében a 19-29 éves korosztály tagjainak. Az eredmények alapján sok fiatal nincsen túl jó véleménnyel a hazai felsőoktatási rendszerről.

Az iskolás éveiken már túljutó, jelenleg dolgozó fiatalok ötöde, 19 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy nemzetközi mércével is elfogadhatónak tartja-e a magyar oktatási rendszert.

A nappali tagozatos képzésben tanuló diákok körében viszont rosszabb eredmény született, mindössze 14 százalékuk nyilatkozott pozitívan, 55 százalékuk fogalmazott meg negatív véleményt, míg 31 százalékuk lényegében semlegesen állt a kérdéshez.

A 2012 vége óta minden negyedévben elkészülő felmérés eredményei meglehetősen vegyes képet mutatnak a felsőoktatás megítéléséről. 2012-től 2016 végéig a tanulók 19-43 százaléka tartotta európai színvonalúnak az oktatást.

2017-től viszont gyengébb eredmények születtek: 2018-ban volt a mélypont, akkor 10 százalék alatti arányra is volt példa. Az idei harmadik negyedévben 17 százalékuk volt ezen a véleményen, arányuk pedig a negyedik negyedévre 3 százalékponttal csökkent.

Kiderült, mit gondolnak a diákok az ösztöndíjakról

A diákok jellemzően kedvezőtlennek látják az iskolán belül elérhető kiegészítő képzési és ösztöndíj-lehetőségeket: mindössze 34 százalékuk nyilatkozott pozitívan a helyzetről, ami lényegében megegyezik az előző két negyedév eredményeivel, és kifejezetten alacsony értéknek számít.

Ezen a téren a diákok 27 százaléka semleges véleményt fogalmazott meg, 39 százalékuk pedig pesszimistának mondható, szerintük ugyanis nincs sok kiegészítő képzési és ösztöndíj-lehetőség az intézményükben.

A felmérés arra is választ adott, mit várnak a diploma utáni álláskereséstől az érintettek. Az egyetemisták 46 százaléka szerint nagyon könnyű vagy könnyű lesz az elhelyezkedés, 34 százalékuk átlagos helyzetre számít, ugyanakkor 20 százalékuk – vagyis minden ötödik diák – szerint nehéz lesz állást találniuk.