Egy magyar diák, Pál Tibor elkészítette azt a kalkulátort, amely segít minden moratóriumban lévő ügyfélnek kiszámítani, mivel jár a törlesztőrészletet eddigi és ezutáni felfüggesztése. A moratórium meghosszabbítását e hét végéig kérhetik az arra jogosultak, vagyis a gyereket nevelő vagy gyereket váró szülők, a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők, a nyugdíjasok és azok, akiknek a jövedelme jelentősen csökkent a pandémia kitörése óta. 

A Magyar Nemzeti Bank és a bankok is arra figyelmeztették az adósokat, hogy a legutolsó hosszabbítást, amely november 1-től a jövő év közepéig tart, már tényleg csak azok vegyék igénybe, akik rászorulnak, és semmiképpen sem tudják törleszteni a hiteleiket.  

A most elkészült kalkulátorban a hitel főbb paramétereit kell megadni ahhoz, hogy kiszámítsa, mennyivel nő az adós kamatterhe, és a visszafizetendő összeg, valamint mennyivel hosszabbodik meg a futamidő. A program elkészítője jelenleg nemzetközi PhD hallgató a Veronai és a Valladolidi Egyetemen párhuzamosan. Pál Tibor fő területe a pénzügyi piacok (legfőképp a banki hitelezés) és a makrogazdaság összefüggéseinek empirikus elemzése az Eurózónában.

Emellett az Omnicalculator nevű startupnál dolgozik, ahol egy projekt keretében készítette el azt a kalkulátort, amelynek segítségével megbecsülhető, hogy milyen mértékben és hogyan növeli a kamatköltséget a fizetési moratórium különböző szakaszainak igénybevétele. Ezen felül a felhasználó nyomon követheti, és összehasonlíthatja a kamat és tőketartozás egyenlegeinek alakulását a fizetési haladék több fázisának függvényében.