Az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó) tapasztalata szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Az ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató. 

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, valamint a gépjárműforgalmat - írja az FKF közleményében.

A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM  kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

Ez a hulladékhasznosítási technológia amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez, földgáztüzelést vált ki a budapesti távhő előállítása során, valamint környezetbarát villamos energiát táplál az országos hálózatba.

A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.