Az elmúlt napokban csupa jó hír látott napvilágot a forinttal kapcsolatban: először egy jegybanki elemzés adta hírül, hogy nem tartják már kedvezőnek a forint leértékelődését, ezt követően Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy immár ő is a stabil nemzeti valuta híve, végül az MNB kamatdöntő ülése után Virág Barnabás alelnök is megemlítette ezt.

Technikai szint

Most hirtelen mégis gyengülni kezdett a forint, bár a korábbiakhoz képest nem drámai a mérték a 383-as eurónkénti szint. Ilyen erős állami megtámogatás után ugyanakkor nem nagyon várnánk ilyen reakciót. De talán épp innen fúj a szél: akik alaposan bevásároltak a további erősödés reményében, amikor már úgy nézett ki, hogy majdnem átjut az árfolyam erős irányba a 370-es szinten, most elveszítették reményüket, hisz a jó hírek sem hoztak erősödést, ezért zárják a pozíciókat.

Ez persze csak egy lehetőség, de ilyen folyamatot gyakran lehet tapasztalni a különféle pénzügyi vagy befektetési eszközöknél, ha egy nagy technikai szint tesztelése hosszan zajlik, végül mégsem sikerül átmenni rajta. Márpedig a forint esetében ez történt: a korábban közel két évig támaszként (többször megérintett leggyengébb értékként) viselkedő 370-es szint a tavaly ősz óta tartó erősödő trendben ellenállásként jelentkezett.

Sikertelen kitörési kísérlet

Az árfolyam összesen négyszer próbált meg átjutni rajta, de mindig visszapattant. Az első három alkalommal még fennmaradt a remény, hisz a technikai elemzés szabályai szerint gyakori, hogy három sikertelen kísérlet után negyedszer töri át a szintet az árfolyam, és ilyenkor jelentős további utat tesz meg az áttörés irányába, ami a forint esetében az akár 345-ös eurónkénti szintet is jelenthette volna.

Euró/forint, öt hónap. Négyszer próbálkozott a 370-es szinttel.
Euró/forint, öt hónap. Négyszer próbálkozott a 370-es szinttel.
Kép: stooq.com

Az áttörés azonban nem sikerült negyedszerre sem, ezért először volt egy igen erős visszapattanás majdnem 390-ig, most pedig egy újabb, egyelőre kisebb mértékű megbicsaklás. Kétségtelen, hogy a jövő évi költségvetést 381-es árfolyam mellett tervezték, tehát lehet, hogy nagyjából ezen a szinten szeretnék stabilnak látni az árfolyamot, ugyanakkor itt a 400-as lélektani határ itt túl közel van, ami sokakban a tavalyi rossz emlékeket idézi.

Csökkenő kamatelőny

Többen úgy gondolják, hogy az MNB csökkenő kamatpályája okozza a gyengülést, de ennek ellent mond, hogy a többi, jóval alacsonyabb kamatú önálló valuta térségünkben stabil, egyik sem gyengül. Persze az nem kizárható, hogy a tavaly őszi erős kamatemelés után sokan bevásároltak a rövidtávú nyereség reményében, és most látják idejét a profit biztosítására, a pozíció zárására. Ez egyébként össze is függhet a 370-es szint sikertelen átvitelével, mivel a kamatszint mellett a befektetők a komolyabb technikai jelzéseket is figyelembe veszik.

Stabilitás várható, a kérdés ennek szintje

Mindazonáltal vélhetően átmeneti jelenségről van szó, pláne, hogy most már a stabil forint a szándék, és kiegyensúlyozott fizetési mérleg mellett ezt a célt könnyű elérni, erre több lehetőség is van, melyeket a hatás érdekében rendszerint nem kommunikálnak a jegybankok. Ugyanakkor, ha nagyjából ezt a szintet tekintik egyensúlyinak, akkor hozzá kell szoknunk, hogy nagyjából itt, a 380-as szint környékén alakul ez ki, miközben néhány százalékos ingadozás bármely irányba a rövidtávú piaci hatások természetes velejárójának tekinthető. Ez a helyzet akkor változna alapjaiban, ha mégiscsak sikerülne erős irányba átjutni a 370-es szinten.