A gazdasági növekedés üteme 2024-től tartósan meghaladhatja a 4 százalékot, az infláció az idei második fél év során jelentősen csökkenhet – mondták az MBH Bank szakértői.

Az MBH Bank tőkepiaci elemzője úgy véli, hogy a belföldi munkaerőpiac a várakozásoknál stabilabb,

a reálbérek alakulásában augusztusra várható fordulat, az infláció mérséklődése támogatni fogja a vásárlóerőt.

Megszorításokkal reagálnak a nagyvállalatok, nem bírják a kétszámjegyű inflációt

Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, 10-ből 9 kilenc cég működését befolyásolja negatívan. Az infláció nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba. Bővebben>>>

Nehezebb új munkaerőt szerezni, ezért emelték a fizetéseket

A kedvező foglalkoztatási adatokat részben azzal magyarázzák, hogy a munkaadók az alkalmazottaik megtartására törekednek, több nehézséggel jár ugyanis elbocsátani és aztán új munkavállalókat keresni.

A munkaerőpiac szerkezete még mindig kedvezőtlen, az állásra várók képzettsége gyakran nem felel meg az elvárásoknak, nem is feltétlen tudnak munkát vállalni ott, ahol lenne rá lehetőség.

Mindeközben ma már a keleti országrész is munkaerőhiánnyal küzd, az újabb beruházásokat tehát máshová kell összpontosítani.

Újabban valósággal kikövetelik a dolgozók a fizetésemelést

A magyar vállalatok mintegy felénél igényelnek rendkívüli béremeléseket az alkalmazottak, azonban a jelenlegi helyzetben sok vállalatnak már a leépítések elkerülése is gondot okoz. Leginkább a vendéglátásban lehetnek veszélyben a munkahelyek, azonban azok, akik főleg exportra termelnek, viszonylag biztonságban vannak. Bővebben>>>

Ennyivel nőhetnek a bérek

Az elemzők szerint sokkal kedvezőbbek a külső körülmények, mint tavaly, a magyar gazdaság előtt megnyíltak a növekedés feltételei.

Szerda reggel is folytatódott a forintgyengülés

A keddi esést követően szerda reggel is gyengült a magyar fizetőeszköz. Bővebben>>>

Megmenekülhet a gyengélkedő forint?

A szakember arra számít, hogy a forint euróval szembeni árfolyama kisebb kilengések mellett stabilizálódik, az infláció pedig a vártnál gyorsabban csökkenhet, így a kamatcsökkentési ciklus is folytatódhat. Az alapkamat 2023 végéig 10,5 százalékra, 2024 végéig 6 százalékra mérséklődhet.

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szintén fordulatot valószínűsít az infláció alakulásában, a GDP-növekedésben, a kamatpolitikában és a külső egyensúlyban egyaránt.

A mostani körülmények alapján 2024-re és 2025-re is 4,3 százalékos gazdasági növekedést vár, és az infláció októberre 10 százalék alá, az év végéig pedig körülbelül 6 százalékra eshet.

Mi lesz a gazdaság húzóereje?

A vezető elemző szerint az agrárium a magyar gazdaság húzóereje lehet az idén. A fogyasztás és a beruházások várhatóan kevésbé járulnak hozzá a növekedéshez, noha a várakozásoknál ezek is jobban alakulhatnak.

Jelentős lehet a kivitel szerepe is a fellendülésben, a külkereskedelmi többlet az év végéig fennmaradhat, a külső egyensúly alakulása bizakodásra ad okot.

A szolgáltatások egyenlege elsősorban az idegenforgalom fellendülése miatt kedvező, az ipari termelés pedig ugyancsak fordulat előtt állhat, köszönhetően az energiaárak stabilizálódásának, amely hozzájárul a termelési költségek csökkenéséhez.