Óriási növekedést ért el a tavalyi alacsony bázis nyomán a magyar gazdaság az idei második negyedévben.

A második negyedéves tényadat némi meglepetést jelent, mert meghaladja a piaci várakozásokat, amelyek 17 százalék körüli többletet valószínűsítettek - értékelte az új adatokat Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

A mostani adat megjelenése előtt még 6,7 százalékos növekedést valószínűsítettünk 2021-re, de az friss számok fényében elképzelhető, hogy 7 százalék feletti bővüléssel zárja ezt az évet a magyar gazdaság. Ugyanakkor kockázatokkal is számolni kell, a vírusvariánsok terjedése miatt ugyanis újabb hullámok okozhatnak megtorpanást nemzetközi szinten, amely a magyar gazdaságra is hatással lehet.”

A vártnál lényegesen jobb második negyedéves GDP hatására az idei növekedési előrejelzésünket 8 százalék környékére javíthatjuk az eddigi 7,7 százalékról, míg jövőre továbbra is 7 százalékos növekedésre számítunk – közölte újraszámított előrejelzését Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A következő negyedévekben még kifejezetten erős növekedésre számít a Takarékbank, noha azt is kiemelik, hogy nagyon egyenlőtlen mostani növekedési pálya szerkezete.

Suppan kedvező fejleményként kiemelte, hogy a hazai gazdaság növekedése érdemben meghaladta a régiós gazdaságok, valamint az EU átlagos növekedését. Szezonálisan és naptárhatással megtisztítva a cseh gazdaság 7,8 százalékkal, a szlovák gazdaság 9,6 százalékkal, a lengyel 10,7 százalékkal (a lengyel gazdaság tavaly jóval kisebb mértékben esett vissza, mivel a turizmus súlya sokkal kisebb, így a bázishatások is kevésbé látványosak), a román 13,6 százalékkal, az EU 13,2 százalékkal az euróövezet 13,7 százalékkal nőtt a második negyedévben, így az idén akár gyorsulhat is a hazai gazdaság felzárkózása.

Élmezőnybe jutott a magyar növekedés

Kép: Takarékbank

Az Eurostat adatai alapján a második negyedévben negyedéves alapon a hatodik, éves összehasonlításban a harmadik leggyorsabb növekedést mutatta - Suppan Eurostat alapján készült számításai szerint. Éves szinten értelemszerűen azok az országok mutatták a legnagyobb felpattanást, ahol a legmélyebb volt a bázis. A negyedéves növekedési ütemek összehasonlítását azonban torzítja, hogy az egyes országokat eltérő ütemben érintette a járvány második/harmadik hulláma, így elértő ütemben szigorítottak, majd elértő ütemben enyhítettek a korlátozásokon.

Optimista várakozások övezik a forint piacát, főképp az újabb potenciális kamatemeléseknek, illetve rövid távon a ma megjelenő második negyedévi előzetes GDP-adatoknak köszönhetően, amelyek mentén a hazai deviza már bő öt hetes csúcson jár az euróval szemben – áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők helyzetértékelésében.

A technikai összkép alapján a 350-es szint lehet vízválasztó, ami egyébként továbbra is a Raiffeisen év végi célárunk. Átmenetileg persze ennél erősebb forint is abszolút benne van a pakliban.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a kedden közölt GDP-adatban az a meglepő, hogy az éves és negyedéves növekedés is meghaladja a várakozást. Sőt, a gazdaság teljesítménye már elérte a 2019. negyedik negyedévi szintet, azaz makroszinten a gazdaság kilábalt a válságból. Regős Gábor szerint a termelési oldalon vélhetően mind a szolgáltatások, mind az ipar növekedése dinamikus lehetett, míg felhasználási oldalon a fogyasztás bővülése emelhető ki.

A magyar gazdaság gyors újraindulásában szerepet játszott a korlátozások viszonylag korai lazítása mellett a vállalkozások és az állam jó ellenállóképessége, illetve a beruházások magas szintje. A vártnál jóval kedvezőbb adat miatt az idei növekedés az eddig becsültnél magasabb lehet, meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is.