A korrupcióellenes államok csoportja (GRECO), az Európa Tanács strasbourgi székhelyű korrupcióellenes ellenőrző szervezete friss jelentést hozott nyilvánosságra Magyarországról, ami kevés pozitívumot tartalmaz - derül ki a GRECO sajtóközleményéből. A szervezet szakértői azt vizsgálták, mit valósított meg a magyar kormány a korrupció megelőzésével kapcsolatos 2015-ös GRECO-ajánlásokból.

A vizsgálat arra jutott, hogy Magyarország tizennyolc ajánlásból hatot teljesített sikeresen. A tizenkét kiemelt elvárásból három esetén ért el az ország részleges sikert, és kilencben nem történt előrelépés. Az utóbbiak között egyebek mellett a parlamenti képviselők önállósága és bíróságok függetlenségében mutatkozott elmaradás.

Összességében kettes alá

Ez volt a negyedik jelentés a magyar közjogi viszonyok megfeleléséről, és a GRECO azt a következtetést vonta le, hogy összességében alacsony szinten áll a korrupció visszaszorítása Magyarországon, azaz az eredmény nem kielégítő. A szervezet vezetősége azt javasolta a GRECO magyar delegációjának, hogy az év végéig készítsen jelentést arról, hogyan kellene végrehajtani a szervezet ajánlásait Magyarországon.

A Group of States against Corruption célja, hogy javítsa a tagországiban a korrupcióellenes harcot. Ennek érdekében standardokat állított fel, amelyek alapján alapján értékeli az országok teljesítményét és ajánlásokat fogalmaz meg a szükséges jogi, szervezeti változtatásokra a nemzeti korrupcióellenes politikákban.