Jó évet fogunk zárni, 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, de a szállodák, vendéglátóhelyek nyitvatartásának biztosításához kormányzati támogatás kell – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón. A vendégéjszakák 26 százaléka köthető Budapesthez. 20 millió belföldi, 13 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak.

Nagy az emelkedés tavalyhoz képest, de így is segítséget kértek az iparág szereplői a jelentős bevételt termelő iparágban a várható rendkívül megdráguló fűtési szezonban.

A kormány a befizetési kötelezettségek átalakításával a nettó bevétel 4 százalékát a piaci szereplőknél hagyja. Ez Gulyás szerint hatékonyabb, nem igényel pénzmozgást sem, nem kell beszedni és utána visszaosztani valamilyen formában.

Eltörlik a SZÉP kártyák "füleit"

Egyben a SZÉP kártyák esetében eltörlik a füleket, a teljes keret tetszőlegesen felhasználható, ettől is azt várja a kormány, hogy többet költhetnek el a kedvezményezettek a hazai turisztika szolgáltatóknál.

A kormány megítélése szerint mindez jelentős és kellő segítség a nemzetgazdaságilag is kiemelt fontosságú szektor megtámogatásához.

Gulyás a kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy több fontos témakörben a költségvetés ismeretében decemberben születhet döntés.

Ilyen:

  • A családámogatási rendszer
  • A 25 év feletti gyerekes nők esetleges szja-mentessége
  • A nyugdíj kérdés, habár Gulyás erről azt mondta, januárban lehet újabb emelésre számítani.
  • Az ársapkák kérdése, ezen a téren viszont a családok védelmében fenntartja az intézkedéseket a kormány, egyben nem tartanak attól, hogy hiány enne krumpliból és tojásból

A költségvetés jelenleg nehéz helyzetben van, mint azt kérdésünkre elmondta, jelenleg bukik az a közgazdaági összefüggés, hogy a magyar infláció többletbevételt hoz az államnak, mivel a megemelkedett energiaárak miatt a kiadások is drámaian megemelkedtek.

Energetika téren Gulyás megerősített, hogy újraindult az ellátás a Barátság olajvezetéken, ahol fennakadás volt, ezt azonban nem a cső törése, hanem az egyik szivattyú meghibásodása okozta. Ugyan még nem teljes kapacitáson működik a rendszer, ez azonban helyreáll napokon belül.

Élő közvetítésünket az eseményről itt olvashatja.