A magas élelmiszerárak miatt lépett a Gazdasági Versenyhivatal. Hatósági akcióinak célja, hogy feltárják a hazai élelmiszer-termékláncok versenytorzulásait. A vizsgálat oka, hogy számos tartós élelmiszer fogyasztói ára nagymértékben emelkedett. Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint a termékdrágulást leginkább a beszerzési árak emelkedése okozta.

A GVH ellenőrei azt vizsgálják, hogy az élelmiszer-üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre nagymértékű áremeléseket. A kormány szerint hasznos a meghatározott élelmiszerekre vonatkozó hatósági ár. Az ATV Híradójában Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke úgy fogalmazott, máris nagyobb lett a verseny a kiskereskedelemben. Többen csökkentették az  élelmiszerárakat, mert a GVH fellépésének már önmagában visszatartó ereje van.

A vizsgálat során egy 70-80 oldalas tanulmány készült, amihez pontos adatokra van szükség, ezért az eredmény legkésőbb április 20-ra lesz meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy keddi sajtótájékoztatón azt állította, hogy a rekord mértékű magyar árnövekedés oka a nagy import energiakitettségben és a magas nyersanyagárakban keresendő. A tárcavezető szerint ettől még igaz lehet a kartellgyanú, amit ki kell vizsgálni.

Különösen a kiskereskedelemben látjuk azt, ahol egészséges verseny van, és az egészséges verseny lenyomná az árakat, ott úgy tűnik, hogy indokolatlan, egyidejűleg tűnő áremelkedések vannak

 

– jegyezte meg Gulyás Gergely.


Az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint a termékdrágulást leginkább a beszerzési árak melkedése okozta. Vámos György abban bízik, hogy a nyomás enyhülni fog, így a kiskereskedők lejjebb viszik majd az árakat.