Már ősszel egy szakmai konferencián megkongatta a vészharangot a hazai gyógyszeripar, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével az ellátási láncok és a problémák nem rendeződtek, további segítségért kiáltanak. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ma fogadta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségét.

A gyógyszeripar versenyképességének megtartásához fontos lenne, hogy a tb-által támogatott gyógyszerek árában az értékkövetést bevezessék, a hatósági szabályokat egyszerűsítsék, valamint a magyar gyógyszer presztízsét tovább növeljék – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a MAGYOSZ konferenciáján.

A mai egyeztetésen, amit Nagy Márton hívott össze, szóba került a hazai gyógyszeripari ágazat helyzete, különös tekintettel a nemzetközi folyamatokra, a jövőben várható ágazati kihívásokra – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-vel.

A magyar gyógyszeripar – amely közel 30 ezer főt foglalkoztat, és éves árbevétele mintegy 1000 milliárd forint – kiemelt ágazatnak minősül, különös tekintettel az exportképességre, a magas hozzáadott értékre, valamint az innovációs teljesítményre – írták.

Kép: MTVA Sajtóadatbank/MTI, 

Abban a gyógyszeripar szektor képviselői és a kormány is egyetért, hogy szükséges az ágazat versenyképességét szolgáló célzott intézkedések elfogadása. Nagy Márton tájékoztatta a szövetséget, hogy folyamatban van a gyógyszeripar versenyképességét javító intézkedéscsomag kidolgozása, amelyben a szövetség által jelzett szakmai javaslatok is helyet fognak kapni.

2007 óta nem változtattak a gyógyszerárakon

Orbán Gábor hangsúlyozta: az alapellátást már nem tudja a gyógyszerszektor tovább a hátán vinni. Példaként említette, hogy a támogatott gyógyszerkörben ezer forint alatt van a termékek 21 százaléka, ezer és ötezer forint között van a gyógyszerek másik 21 százaléka.

Hasonló problémákra hívta fel a figyelmet, Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke is, aki előadásában kitért arra, hogy 2007 óta nem változott a tb-támogatott gyógyszerek ára, 1683 olyan készítmény van forgalomban, melynek az ára az elmúlt 15 évben 20,5 százalékkal csökkent.

Decemberi "ajándék"

A gyógyszergyártók tavaly december 23-án megjelent Magyar Közlönyben kaptak egy újabb extraprofitadót, amit már a 2022-es évi árbevételük után is fizetniük kell. A gyógyszerszektor számára a decemberi kormánydöntés váratlan volt, főleg azért, mert a gyógyszeripar az a szektor Magyarországon, amit a legtöbb szektorspecifikus extra adóval sújtanak.

Az adó mértéke az adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel:

  • 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék;
  • 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék;
  • 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék.

A legújabb gyógyszeripari különadóból mintegy 130 milliárd forint folyhat be idén. A legnagyobb befizető a Richter lehet, amely 28 milliárd forintos pluszadót becsült a tavalyi év után, ezt a Richter közölte december végén a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.