A lap összesítése szerint február 25-én legalább 27 iskola több mint 500 pedagógusa tagadta meg a munkavégzést néhány órára vagy egész napra. (Erre az időre nem kapnak fizetést.) A polgári engedetlenségben részt vevő intézmények száma így 128-ra nőtt az első, február 14-ei megmozdulás óta, az így tiltakozó pedagógusok száma pedig meghaladta a háromezret.

A budapesti Grassalkovich Antal Általános Iskolában sok szülő azzal is támogatta tanárokat, hogy pénteken nem vitték gyermekeiket iskolába: mintegy 100 diák hiányzott a 650-ből. A Sashalmi Tanoda Általános Iskolában a tantestület 90 százaléka, 40 fő szüntette be a munkát pénteken - tudta meg az iskola egyik pedagógusától a Népszava.

A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban 33-an vettek részt a polgári engedetlenségben, itt már csütörtökön is akcióztak utcai feliratokkal. A budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium 21 tanára rendhagyó módon, fekete ruhában, szájukat fekete ragasztószalaggal betapasztva fejezte ki tiltakozását az ellen, hogy a kormány korlátozza a pedagógusok sztrájkjogát.

A kormány a járványhelyzetre hivatkozva tiltotta meg, hogy a tanárok sztrájkot szervezhessenek: csak úgy élhetnének sztrájkjogukkal, ha közben tanítanak is. A pedagógus szakszervezetek szerint ez alaptörvényellenes, ezért Alkotmánybírósághoz fordultak, március 16-ára határozatlan idejű sztrájkot hirdettek - írja a lap.