Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt héten bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében.

  • Ezekben a GVH szakértői felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát,
  • szakmai segítséget ajánlanak az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz,
  • javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését,
  • felvetették a növényi italok árképzésének átgondolását,
  • a fenntartható csomagolás ösztönzését,
  • illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartanak az élelmiszerkereskedelem területén.

Az ágazat szereplői május 20-ig véleményezhetik a GVH honlapján elérhető jelentéstervezetet. Az egy hónapon át tartó társadalmi konzultáció keretében a nemzeti versenyhatóság április 26-án, a GVH székházában egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel és az Agrárminisztériummal. Utóbbit Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár képviselte az egyeztetésen.

Az a legfőbb célunk, hogy csökkenjenek az árak. A társadalmi konzultáció lehetőséget ad minden érintett számára a jelentéstervezettel kapcsolatos szakmai álláspontja ismertetésére. Célunk, hogy a piaci szereplőkkel közösen, a lehető legnagyobb konszenzussal alakíthassuk ki a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekeit legmegfelelőbben szolgáló, versenyt pártoló és élénkítő javaslatainkat

– hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.