Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeletei, amit Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be.

A jogszabály szerint a kihirdetett veszélyhelyzet fennállása alatt, az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás szerdáig megkötött hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseinek tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségét. Az adós ugyanakkor dönthet úgy is, hogy nem él a fizetési haladékkal, és teljesíti a fizetési kötelezettségeit. (A fizetési moratóriummal nem élhetnek az állami és önkormányzati társaságok.)

A fizetési haladék egyelőre az év végig tart

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a rendelkezéseket a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni - ismertette a jogszabályt az MTI. A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-ig meghosszabbodik - olvasható a rendeletben.

Befagyasztják a fogyasztói hitelek THM-jét

A csütörtöktől hatályos rendelet azt is tartalmazza, hogy a hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató (THM) nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.

Védelem a súlyos gondokkal küzdő cégek bérleményeire

A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni. (A felmondási tilalmat a kormány rendeletben meghosszabbíthatja.) A bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, akkor sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.

A súlyos gondokkal küzdő cégeknek alig kell közterhet fizetni

A fent említett ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turisztikai vállalkozóknak március 1. és június 30. között nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük.

Honvédelmi irányító törzs felügyelete alatt a fontos cégek

A kormány egy határozatot is kiadott tegnap az ország működéséhez szükséges létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok veszélyhelyzeti irányításával, a feladatellátásuk szakmai támogatásával kapcsolatban. (A honvédelmi miniszter, Benkő Tibor szerda este közölte az állami tévében, hogy az érintett vállalatoknál - mintegy 140 cégnél - csütörtök reggel jelennek meg a honvédelmi irányító csoportok. A feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort, de konkrét cégneveket nem közölt.)

A kormány új határozata szerint létrehozzák a honvédelmi irányító törzset, amelynek feladata az ország működéséhez szükséges állami és nem állami létfontosságú gazdasági társaságok, a kormány, a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs és a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport (amelynek vezetője Benkő Tibor) közötti hatékony kommunikáció és együttműködés elősegítése. A honvédelmi irányító törzsbe a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter jelöl ki tagokat, a tagok munkáját a honvédelmi miniszter irányítja és koordinálja.