A magyar és a horvát kormány kész a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, Horvátország így készen áll az Adria kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy vészhelyzet esetén is biztosított legyen Magyarország ellátása - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Zágrábban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető erről ma Davor Filipovic horvát energiaügyi miniszterrel tárgyalt.

Magyarország az Oroszországgal szembeni európai uniós kőolajembargó alól ideiglenes mentességet kapott a csővezetékes szállításra. Szijjártó szerint így Magyarország ellátása továbbra is biztosított, de a teljes biztonsághoz arra van szükség, hogy hazánk ne csak egy irányból vásárolhasson kőolajat.

Jelenleg az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték biztosítja Magyarország ellátását, de fel kell arra is készülni, hogy a tranzit ezen az útvonalon adott esetben ellehetetlenülhet. Délről, Horvátország felől rendelkezésre áll alternatív szállítási útvonal, az Adria kőolajvezeték, amelyet azonban bővíteni kell Magyarország és Szlovákia ellátásbiztonságának garantálásához - közölte az MTI szerint Szijjártó.

Már meg is állapodtunk a horvátokkal

Horvátország készen áll erre egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon a kellő mennyiség Magyarország ellátásához. "Jó hírt tudok mondani, mivel megállapodtunk Horvátország energiaügyi miniszterével arról, hogy Horvátország is, Magyarországhoz hasonlóan, készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre" - jelentette be a miniszter.

A horvátok készen állnak arra, hogy útvonalat biztosítsanak a kőolajszállítmányoknak Magyarország irányába, amennyiben ilyen szállításokra szükség lesz. A horvátok készen állnak arra is, hogy kibővítsék a Magyarországra irányuló Adria vezeték kapacitását, valamint készen állnak arra, hogy megfelelő mennyiségű szállítási kapacitásokat biztosítsanak hosszú távon Magyarország irányába.

Lesz olaj

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden közölte, a Barátság kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. A kapacitásnöveléshez szerinte 45-60 napra lehet szükség, valamint "némi beruházásra", köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozására. Elmondása szerint Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át - írta brüsszeli tudósításában az MTI. (A közös uniós megállapodással Magyarország hozzájuthat ahhoz a támogatáshoz, amit az EU óriási, mintegy 200 milliárd eurós programja keretében biztosít majd a következő években a tagállamoknak az energiafüggetlenségük megteremtésére, a megújuló és fenntartható energiára való átálláshoz - a szerk.)

Kedd délután a Mol tárgyal a részletekről

Kedd délután már a felek érintett vállalatai tárgyalnak a konkrét technikai részletekről, ugyanis nekik kell tisztázniuk a kapacitáslekötés konkrét idejét és mennyiségét, illetve a vonatkozó tarifákat - mondta Szijjártó a Facebook-videójában.

A legfontosabb tehát az, hogy mind a horvát, mind a magyar kormány készen áll és elkötelezett arra, hogy egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében Horvátországon keresztül szükség esetén, vészhelyzetben, rendelkezésünkre álljon a Magyarország kőolajellátásához szükséges mennyiséget szállítani képes kapacitás - összegezte Szijjártó Péter.