Kedden éjfélig meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást Müller Cecília. Az eredetileg szombatig tartó riasztás továbbra is az ország egész területére érvényes.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem azt javasolja, pihenjünk többet, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, sportolást, futást, kerékpározást, mert a tartós hőség megviseli a szervezetünket, ilyen időben fáradékonyabbak lehetünk.

A szabadtéren szórakozóknak, fesztiválozóknak azt javasolják, töltsenek el néhány órát az árnyékban és vigyenek magukkal folyadékot. Ha otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, egy langyos zuhany hűtheti a testünket.

Ha bárki gyereket, vagy állatot lát parkoló autóban, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! Érdemes az öngyújtót, spray-t, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket is kivenni az autóból a túl magas hőmérséklet miatt.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, ne gyújtsanak tüzet! Naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. Több száz tűzoltó napokon keresztül dolgozik a tüzek megfékezésén,

a leégett terület nagysága már most tízszerese a tavalyinak.