A szeptember 1-jén induló 2023/2024-es tanévben is ingyenes a 7. osztályos lányok és fiúk számára a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás - írta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A lányok számára 2014-es tanévtől érhető el térítésmentesen a HPV elleni védőoltás, a fiúkat pedig 2020-es tanévtől oltják a térítésmentes vakcinával.

A HPV elleni oltást a 7. osztályos lányok 80 százaléka, a fiúknak pedig 68 százaléka kéri.

Eddig a fiúk oltása európai uniós forrásból valósult meg, 2024-től pedig már a magyar költségvetésből finanszírozzák mindkét nem esetében a hetedikesek HPV-oltását, erről Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos beszélt korábban a Napi.hu-nak. Az 12 évesek oltására a büdzsében évente több milliárd forintot különítenek el. Jellemzően évente mintegy 48 ezer lányt és ugyanennyi fiút oltanak be térítésmentesen.

A méhnyakrák Magyarországon évente közel 1400 nőt betegít meg és az európai átlaghoz képest még mindig kiemelkedő arányban szed halálos áldozatokat. Ez egy, a mai napig megoldatlan népegészségügyi probléma. A méhnyakrákos megbetegedések 90 százalékát humán papillomavírus (HPV) okozza.

Az iskolai kampányoltás keretében végzett HPV elleni védőoltás önkéntes, ezért a szülőknek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy kéri-e gyermeke számára a védőoltás beadását. A kitöltött és aláírt nyilatkozatot szeptember 11-ig kell visszaküldeni az iskolavédőnőnek.

Az oltáshoz a Gardasil 9 vakcinát használják, amely 7 olyan HPV típus ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá 2 olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A 2006 óta elérhető HPV vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte.

A lányok és a fiúk együttes oltásával a magas kockázatú HPV fertőzések és a méhnyakrák belátható időn belül már nem lesz majd népbetegség. Az oltás a vírus 9 típusa ellen biztosít védettséget és várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek a méhnyakrák esetek kb. 90 százalékát okozzák. A védőoltással a HPV okozta nemi szemölcsök mintegy 90 százaléka megelőzhető.