Idén júniusban év/év alapon kiigazítatlanul számolva 0,6 százalékkal csökkent a magyar ipar termelése az áprilisi lendület és a nem túl jól sikerült május után, míg a munkanapokkal kiigazított mutató 1,7 százalékos pluszt jelez − derül ki a KSH részletes, az előzetessel egyező adataiból. Májushoz képest az egyhavi teljesítmény 1,2 százalékkal erősödött. Sokatmondó azonban, hogy 2013 első félévében csupán a negyedik hónapban volt pluszban a kiigazítatlan év/év mutató, január−júniusban pedig az ágazat teljesítménye összességében 1,6 százalékkal elmaradt a 2012-estől.

Csak az autóipar nem képes a csodára

Az idei hatodik hónapban a feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül csak a járműgyártásban volt növekedés, ellenben a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek iránti kereslet visszaesése folytatódott. Az ipari export az idei év első félévben 1,4 százalékkal emelkedett, míg júniusban 0,5 százalékkal csökkent 2012-höz viszonyítva. A feldolgozóipar export felét adó két alágból a járműgyártás kivitele júniusban 9,6 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termékeké 5,8 százalékkal visszaesett.

Továbbra is zsugorodik az ipar belföldi értékesítése: január-júniusban 4,1, júniusban 4,5 százalék a mínusz. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban jelentősen, 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Magányos harcos: a vegyipar nagyot nőtt

Idén júniusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztrált a KSH termelésbővülést, a többi alágban 1,4 és 14,8 százalék közötti csökkenés volt. Az ipari termelés motorja, a feldolgozóipari termelés negyedét adó járműgyártás kibocsátása 13,7 százalékkal nőtt, úgy hogy a kivitel mellett a hazai eladások is emelkedtek az alkatrészek iránti megnövekedett kereslet miatt. Az előző havi kétszámjegyű visszaesés után júniusban csupán 4,8 százalékkal csökkent a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása. Az élelmiszergyártás számottevően, 9,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt - a legnagyobb mértékben (-42,2 százalék) a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás termelése csökkent. Az alacsony bázis is hozzájárult a vegyianyag-gyártás kiugró, 23,4 százalékos emelkedéséhez; az alág fő hajtóereje továbbra is a műanyag-alapanyaggyártás.

A különféle indexek sem igazítanak el a folytatással kapcsolatban. Az MLBKT által készített beszerzésimenedzser-index júliusban a stagnálást jelző ötvenes szint alá került, míg a GKI Zrt. konjunktúraindexe a júniusi kétéves csúcs után júliusban kissé korrigált, a Kopint-Tárki Zrt. tavaszi konjunktúratesztje alapján pedig több mint kétéves zuhanás után újra javultak a kilátások.