„Az elhúzódó háború és a szankciók egész Európában sújtják a gazdaságot, energiaválságot és inflációt okoznak. A kormány célul tűzte ki, hogy az év végére egyszámjegyűre csökkenti az inflációt” – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Hogy lesz ebből egyszámjegyű infláció?

Az magyar inflációs adat bár nem meglepetés, de összevetve a többi uniós tagállaméval, egészen hajmeresztőnek tűnik. Továbbra is a sor végén kullogunk.

Összehasonlíthatók lesznek az árak

Már 20 intézkedésről született döntés a drágulás megfékezése érdekében, az inflációellenes lépések – többek közt az élelmiszerárstop és a kamatstop.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének versenypártolási javaslatát, amely egy online árfigyelő adatbázis létrehozására irányult.

A megfelelő jogi környezet megteremtése, az adatbázis mielőbbi létrehozása, és működése érdekében hétfőn egy közös munkacsoport alakult, melynek a kormányt érintő feladatait a GFM gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelő államtitkára koordinálja.

Cél a túlárazás megakadályozása

A nemzetközi (például görög, román) tapasztalatok rávilágítottak, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozza a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot.

Ezt figyelembe véve a munkacsoport és az online árfigyelő szolgáltatás célja, hogy

  • a lakosság számára elérhetővé váljon egy olyan adatbázis, mely lehetővé teszi a fogyasztói árak alakulásának átlátható módon történő összehasonlítását,
  • valamint megakadályozza a túlárazást, egyúttal jelentősen fokozza a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban.

Az árfigyelés a tervek szerint első körben a kiskereskedelmi szektorban megjelenő élelmiszer-típusokra fog összpontosítani. A felek közös célja, hogy lehetőleg az év második negyedévének végére működjön az elektronikus árfigyelő-rendszer, amellyel újabb elemmel bővülhet a kormány infláció elleni 20 elemből álló intézkedéscsomagja.