A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az itthoni megújuló energetika egyik legnagyobb problémája, hogy nincs komparatív előnye más energiatermelési módokkal szemben − fogalmazott Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaság szakmai konferenciáján, aki szerint ennek ellenére vannak olyan területek, amelyeket mérsékelt támogatással be lehetne illeszteni az energiamixbe. A megújulók térnyerését azonban a magyar gazdaság növekedési forrásainak hiánya, illetve az Európában példátlanul alacsony beruházási ráta gátolja, a tőkebeáramlás negatívvá vált az elmúlt években − tette hozzá Hegedűs.

Ez a patthelyzet azonban nemcsak az itthoni energetika problémája, a szakértők szerint a 2020-ra kitűzött (14,6 százalékos) magyar mellett az uniós célok teljesítése is egyre távolabb kerül. A biomassza-potenciálra ugyanakkor érdemes feldolgozóipari kapacitásokat telepíteni, 2008 óta az északi féltekén épült két bioetanol-üzemből például az egyik Magyarországon épült − tette hozzá Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. A bioüzemanyagok gyártásában véleménye szerint érdemes itthon is gondolkodni, de csak ha megfelelő exportpiacok állnak rendelkezésre. Héjj szerint a megújuló energia a közlekedésben versenyképesebb lehet, mint más területeken, a szabályozás azonban nem segíti elő a fejlődést.

Az építőiparban is tovább csökken a befektetői kedv, a külföldi tőke beáramlása, ami az energiahatékonysági fejlesztések iránti igényben is megmutatkozik − hangsúlyozta Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. A szabályozás gyakori változása miatt a beruházók labilisnak érzik a helyzetet, miközben Ausztriában vagy Németországban tudnak és akarnak is többet fizetni a hatékony megoldásokért.

 

Kép: fotó: Reuters

 

Tavaly − jelentősebb támogatás nélkül − a megelőző évi közel kétszeresére nőtt a napelemes áramtermelés kapacitása Magyarországon, miközben az átvételi ár miatt a német négy-öt, illetve a romániai három és fél évvel szemben itthon nyolc-tíz év alatt térülnek meg a fotovoltaikus beruházások. Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke szerint az a furcsa helyzet alakult ki Magyarországon, hogy a kisebb erőművek jobb megtérüléssel dolgoznak, mint a nagyobb egységek, mivel a rendszer - szemben gyakorlatilag a globális gyakorlattal - csak a saját fogyasztást fedező termelést ösztönzi.

Egyre messzebb látja a 2020-as célok teljesülését Szuchy Róbert, a Bocsák & Szuchy Ügyvédi Társulás irodavezető ügyvédje is, aki szerint egyértelműen pozitív hatást a kiszámíthatóság, illetve a megújuló energia régóta várt, 15 éves tervezési ciklust lehetővé tevő új támogatási rendszere, a metár megjelenése jelentene a piacon. Emellett komoly gondot jelent az adminisztráció, a hatósági engedélyezés, amelyben mind a részes hatóságok és szakhatóságok száma, mind az eljárási határidők meglehetősen elnyújtják a folyamatokat. A túlzott bürokrácia versenyképességet csökkentő szerepét emelte ki Héjj is, aki úgy látja, uniós szinten sem a kiszámíthatóság felé haladnak a szabályozási folyamatok.