A kedd reggeli bejelentés szerint 2020 októberében az ipari termelői árak összességében 5,9 százalékkal haladták meg az előző évit - holott az augusztusi év/év ütem még csupán 3,6 százalék, majd a szeptemberi pedig 5,2 százalék volt.

Az áremelkedés ütemét alapvetően befolyásolta a forint éves árfolyamváltozása és kisebb mértékben a nyers- és alapanyagok drágulása. A belföldi értékesítés árai 1,3, az exportértékesítés árai 8,3 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 0,4, az exportértékesítéséi 0,8 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal nőttek.

2020. októberben a 2019. októberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 1,3 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,8 százalékkal emelkedtek, míg a 32 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) nem változtak az árak.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,4 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártókban 5,7, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,4 százalékkal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 8,3 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a közel 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 8,3 százalékkal, a 4,9 százalékos súlyú energiaiparéi 5,3 százalékkal emelkedtek.

Így 2020. január-októberben a múlt évihez képest:

A belföldi értékesítés árai 0,6, az exportértékesítéséi 5,5 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,9 százalékkal magasabbak voltak.