A mai bejelentés szerint a jegybanki program kiterjesztésének célja változatlanul az, hogy a lakossági devizahitelek kivezetése gyorsan, rendezetten, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

A lakossági devizahitelek forintosításából fakadó devizaigény piacon való megjelenése ugyanis nem szándékolt árfolyamhatással járna, ami kockázatot jelent a pénzügyi stabilitás szempontjából, így az MNB a lakossági devizahitelek rendezett kivezetése érdekében készen áll a bankok forintosításból eredő, 9 milliárd eurós fedezési igényének kielégítésére. A fedezési igény a forintosítandó lakossági devizahitelek elszámolások hatásával csökkentett állományából adódik. A devizakínálat biztosítása a jegybank nemzetközi tartalékaiból történik.

A devizahitelek forintosításának rendezett és sikeres lebonyolítása érdekében az érintett szereplők egy jól koordinált folyamat kialakításában érdekeltek. A jegybank szükségesnek tartja a bankokkal való együttműködés során formális keretek kialakítását. A bankrendszerrel történő kooperáció elősegítésére az MNB egyeztetéseket kezdeményez a Maygar Bankszövetséggel és a devizahitel-állománnyal rendelkező bankokkal arról, hogy az MNB vállalja a forintosításhoz szükséges deviza biztosítását, a bankok pedig ehhez kapcsolódva vállalják, hogy devizakeresletüket nem a piacon, hanem a jegybank eszközein keresztül elégítik ki. A megállapodások biztosítják a folyamat kiszámíthatóságát, amivel érdemben mérsékelhető a forintosítás árfolyamra gyakorolt esetleges hatása is - hangsúlyozta az MNB.

A banki devizaigények minél teljesebb kielégítése érdekében az MNB módosítja devizaeladási eszközeinek feltételeit. Az elszámolási szakaszhoz hasonlóan a jegybanki program egy rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött, spot euró eladási ügyletből, illetve egy hosszabb futamidejű, spot euró eladási ügylettel kombinált devizaswap ügyletből áll. A jegybanki tartalékok nagysága lehetővé teszi, hogy az elszámolási szakasszal szemben - ahol külön keretösszeget határozott meg az MNB a két eszköz igénybevételére - a forintosítási szakaszban a két eszközre együttesen érvényes, összevont keretösszeget határozunk meg a devizakínálat minél rugalmasabb biztosítása érdekében. A feltétel nélküli eszköz esetében az MNB a jelenlegi 2016-2017-es futamidők mellett egyes 2015-ös futamidőkre is meghirdeti az eszközt, ami a devizahiteleiket rövid lejáratú devizaswapokkal finanszírozó bankok számára jelenthet kedvezőbb lehetőséget.

A program kiterjesztése során a jegybank alapelvként rögzítette, hogy az MNB tartalék-megfelelése folyamatosan biztosítva legyen. Ezt elősegíti egyrészt, hogy a feltételes eszköznél a bankok a kapott deviza legalább 50 százalékának megfelelő mértékben csökkentik rövid lejáratú külső adósságukat, amivel bővül a jegybank mozgástere. Másrészt az explicit feltétel nélkül meg-hirdetett eszköz hosszabb futamidejű, azaz rövid távon nem csökkenti a devizatartalék szintjét, a tartalék felhasználására időben elnyújtva, több év alatt kerül sor. Emiatt a nemzetközi tartalékok állománya a teljes fedezési igény jegybanknál történő biztosítása esetén is a nemzetközi pénzügyi intézmények és a befektetők által elvárt szintek felett marad - közölte az MNB.