A pocsék eredményeket elérő páraelszívók után egy másik népszerű - tízből kilenc háztartásban megtalálható - konyhai eszköz, a mikrohullámú sütő kapott főszerepet egy nemzetközi tesztben (fizetős tartalom), amelynek eredményét a Tudatos vásárlók Egyesülete ismertette.

Sugárzás kipipálva

Ötven készüléket vizsgáltak, közük olyan márkák gépeit, mint a Bosch, Samsung, Beko, Panasonic, Ikea (saját márkás), Whirlpool, AEG, Severin, Gorenje, Candy, Miele, Amica és Franke. A különböző funkciók tesztelése előtt valamennyi gépnél ellenőrizték a mikrohullámú szivárgást - a jó hír, hogy valamennyi gépnél a határérték alatti eredményt ért el.

A sugárzás azért fontos, mert vannak, akik ezért félnek a mikróktól. Az interneten találhatóak olyan cikkek, amelyek szerint a mikrók károsak lehet az egészségre, sőt, akár rákkeltőnek is minősítik. (Bár úgy lenne tisztességes, ha a hivatkozott cikkeket belinkelnénk, ezt azonban azért nem tesszük, mert egyszerűen a tudomány, tehát a hiteles források szerint nem igazak a mikrókat káros dologként beállító cikkek, állítások.) A mikrózás nem okoz rákos megbetegedést, legalábbis nincs olyan tanulmány, ami ezt bizonyítaná. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte kapható mikrók sugárzása nem éri el a 0,005 wattot négyzetcentiméterenként, ami a maximális engedélyezett határérték.

Olvasztás, melegítés és a többi

A tesztben megnézték, hogy a mikrók milyen hatékonyan olvasztanak ki fél kiló fagyasztott marhahúst, majd a kiolvasztás és főzés következett lasagnéval, amit a darált húshoz hasonlóan a tesztet megelőzően -20 Celsius-fokra lefagyasztottak, majd közvetlenül a forgótányérra helyezve olvasztottak ki és főztek meg. A főzés után egy percig pihentették az ételt, ezután ellenőrizték a belső- és az átlaghőmérsékletét, a programidőt, a kinézetét és ízét. A grillező funkcióval rendelkező gépeket kenyérpirítással és csirke grillezésével tesztelték. Szintén megnézték a pizza- és süteménysütési funkciókat, valamint azt is, hogy a mikrók mennyire egyenletesen melegítik fel az ételt. A használhatóságot, az energiafogyasztást is vizsgálták. Valamint azt is, hogy egy-egy készülék mennyire biztonságos, vagyis azt, hogy a használat során és után mennyire melegedik át a készülék ajtaja és teteje, valamint van-e áramütésveszély.

Eredmények

A teszt összesített végeredménye szerint a legjobb mikrók 76 százalékot értek el, ennél jobb eredmény nem született. Húsz készülék ért el 70 százaléknál jobb eredményt, a vizsgált mikrók közül mindegyike 50 százalék felett teljesített. A legjobbak között a legtöbb nagy márka képviselteti magát, és típus szerint is vannak csak mikro, illetve mikro és grillező funkcióval ellátott készülékek, de vannak kombi készülékek is. Az áruk pár tízezer forinttól akár 300 ezer forintig terjedhet - írja a tesztről a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Az kedvezőtlen, hogy a kiolvasztás, melegítés és egyenletes hőmérséklet alapján egy termék sem kapott maximális pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Mindössze egy Samsung készülék ért el legalább 4 pontot mindegyik szempont alapján, ráadásul ez a készülék az olcsóbbak közé tartozik 34 ezer forintos árával. mikró. Viszont a tesztelt készülékek közel fele mindhárom szempontból legalább közepesen teljesített. A tesztben 76-76 százalékos eredménnyel holtversenyben első helyet megszerző egyik készülék 95 ezer forintba kerül, a másikért 23 ezer forintot kell adni. A legjobb ötben van még egy 159 ezer forintos gép, egy 45 ezer forintos és egy 18 ezer forintos is. Az árkülönbségeket indokolja, hogy az olcsóbbak kevesebbet tudnak, de a hagyományos ételmelegítésre alkalmasak.

Tanácsok a vásárláshoz

Szinte az összes konyhai gépnél, így a mikrohullámúknál is az egyik legfontosabb dolog a méret, azaz vásárlás előtt meg kell nézni, hogy hova kerül majd a készülék és elfér-e ott. Nem csak a külső méret számít, hanem a belső is, azaz meg kell nézni, hogy mekkora edény fér bele. A szabadon álló készülékek előnye, hogy bármikor átrakhatók máshova, melletük szól, hogy ezek között vannak olcsóbb 20-40 ezer forintos termékek. a beépített mikró jobban illeszkedik a konyhaképhez, viszont ezek többnyire drágábbak.

Azok a készülékek, amelyek csak mikrózni tudnak, arra alkalmasak, hogy (felolvasszuk és) megmelegítsük benne az ételt, italt. Ha a háztartásban már van egy jó sütő, illetve inkább arra a célra vesszük, hogy a gyerek vagy az idős családtag napközben, egyedül ne a gáztűzhelynél, hanem ezzel melegítse az ételt, akkor tökéletesen elég egy "sima" mikrót vennünk, ezek 20-40 ezer forintból kijönnek. Áruk pár tízezer forintnál kezdődik.

A grillezős mikrókban nem csak gyorsabban megfő az étel, de például csirkét is grillezhetünk velük, és a pizzát is könnyebb elkészíteni velük, ezeknek az ára pár tízezertől több százezer forintig terjedhet. Vannak még a kombi készülékek,  amelyek mikrohullámú és grillező funkció mellett légkeverő funkcióval is rendelkeznek, így sütőként is használhatók. Egy kisebb háztatásban egy ilyen készülékkel kiválthatjuk a hagyományos sütőt, de a Tudatos Vásárlók tesztjéből kiderült, hogy sok esetben nem nyújtják ugyanazt az eredményt, mint egy "hagyományos" sütő, de egy kisebb sütemény elkészítéséhez elegendők. Mivel az áruk 90 ezer forint körül kezdődik és akár több százezer forint is lehet, ha már van egy jó sütőnk, lehet, hogy nem érdemes ekkora beruházásba fognunk, elég egy kevesebb funkciós mikró is.

Hogyan használjuk?

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint hogyan érdemes használni a mikrót, de ezeket érdemes újból megemlíteni.

  • A mikrók forgótányérját rendszeres kell tisztítani, emellett a melegítésnél érdemes fedőt használni.
  • Ahhoz, hogy a mikrós ételmelegítésnél a káros baktériumok elpusztuljanak legalább 74-75 fokosra kell melegíteni az ételt. A mikrohullámú sütő jellemzője az egyenetlen hőkezelés, ezért addig kell mikrózni az ételt, hogy minden részében 75 fokos legyen a hőmérséklet. Ezt kézi ételhőmérővel lehet ellenőrizni, ha nincs ilyen, akkor a lényeg, hogy jól felforrósítsuk az étel. Majd a mikróból vegyük ki, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Persze arra is figyelni kell, hogy ne szárítsuk ki az ételt. (A mikrohullámú sütőben való melegítés nem feltétlenül fejt ki a főzéssel vagy sütéssel azonos hatást, ugyanis a melegítés során eltelt rövid idő és hőmérséklet nem képes elpusztítani a mikrobákat. Ezért az ételt érdemes többször átkeverni és újra felmelegíteni.
  • Fontos, hogy megmaradt ételt - miután kihűlt - 2 órán belül a hűtőbe kell tenni és 4 fokon kell tárolni. Sekély edényben gyorsabban hűl ki az étel.
  • A mikróba fémből készült vagy fémet tartalmazó edényt nem szabad tenni, mert tönkreteszi a gépet.
  • Ezen túl a műanyag edényekkel is vigyázni kell. Csak olyan műanyag edényben szabad ételt mikrózni, amely erre alkalmas. Ezt jelölni szokták a műanyag edényeken. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakértői szerint ez azért fontos, mert a nem megfelelő edényből a mikrohullámú energia hatására káros molekulák kerülhetnek át az élelmiszerbe, szaknyelven ezt migrálásnak hívják. A migráció sebessége pedig erősen függ a hőmérséklettől, azzal együtt exponenciálisan nő. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott műanyag edény jó-e a mikróba, akkor válasszunk üvegből vagy kerámiából készült küblit.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A TVE honlapján elérhető részletes (amibe beletartozik a konkrét termékek végeredménye) teszteredményekért pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelője és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditál laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, a Tudatos Vásárlók Egyesülete teszi magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A kép forrása: Pixabay