A lakhatási költségek túlterhelést jelenthetnek az embereknek, különösen azoknak, akik a szegénységi küszöb alatt élnek. Ez a nemzeti medián jövedelem 60 százaléka alatti bevétellel rendelkezőket jelenti – számol be az Eurostat.

A lakhatási költségek aránya átlagosan 19 százalék volt az EU-ban 2021-ben, míg a szegénységgel küzdők esetén ez a szám 38 százalék volt.

Ez azt jelenti, hogy nekik sokkal nehezebb is lenne kitörni a szegénységből, ugyanis fizetésük harmada megy el csak a lakhatásra. A legalacsonyabb lakhatási költségek Litvániában, Cipruson és Máltán vannak. A legmagasabb kiadásokkal a görögöknek, dánoknak és hollandoknak kell számolniuk.

Kép: Napi.hu

Hazánk lakhatási költségei az uniós átlag alatt maradtak, a jövedelem mindössze 12,5 százalékát költik el az emberek lakbérre és rezsire.

A bérek is alacsonyabbak itthon

A jelenlegi magyar minimálbér az Eurostat adatai szerint 578,74 euró. A hazai bérminimumnál csak a bolgár alacsonyabb az unióban – derül ki az Eurostat korábbi elemzésből. Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága ehhez három csoportba rendezte a tagállamokat:

 

  • Az elsőbe azok az országok (Luxemburg, Németország, Belgium, Hollandia, Írország és Franciaország) kerültek, ahol 1500 eurónál magasabb a havi minimálbér.
  • A második kategóriába az 1000 és 1500 euró közötti minimálbért fizető tagok szűk köre (Szlovénia és Spanyolország) esett.
  • A harmadikba pedig azok az államok kerültek, amelyek 1000 euró alatti minimálébért fizettek. Az uniós tagállamok szűk többsége (Ciprus, Portugália, Málta, Litvánia, Görögország, Lengyelország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Lettország, Románia, Magyarország és Bulgária) ide került.