A napokban megszületett a 2019-es költségvetési tervezet (pdf). A terjedelmes - több mint 300 oldalas - büdzséből többek között kiderül, hogy jövőre nem változik a világszerte legmagasabbak közé tartozó, 27 százalékos forgalmiadó-kulcs és a személyi jövedelemadónál (szja) sem lesz változás, így az továbbra is 15 százalékos.

Ezermilliárdok sok helyről

A költségvetés összesen 19 580 milliárd forint bevétellel és 20 578 milliárdos kiadással számol, azaz közel 1000 milliárd forintos mínuszt irányoz elő. Az adóbevételek számtalan tételből jönnek össze és a költségvetés különbséget tesz közöttük, vannak például a fogyasztási adók, ilyen például az áfa, amelyből közel 4300 milliárd forintra számít az állam. Külön feltüntetik a lakosság befizetéseit, amelyek közül a legjelentősebb és a teljes büdzsén belül is az egyik legnagyobb tétel, a személyi jövedelemadó.

Ezermilliárdok a lakosságtól

A lakosság szempontjából tehát a legérdekesebb, hogy az állam mekkora befizetésre számít a lakossági befizetésekről. Összesen több mint 2600 milliárd forintra. Ebből csak a szja-bevétel közel 2400 milliárd, egész pontosan 2361 milliárd forint, ami 13 százalékos emelkedést jelent az idei közel 2100 milliárdos szja-bevételhez képest.

Az ezermilliárdos tételekkel nehéz mit kezdeni, ezért érdemes bemutatni, hogy egy-egy lakos esetében hogyan festenek az átlagértékek.

Fejenként 60 ezerrel több megy az államkasszába

A teljes lakosságra vetítve fejenként a jövő évi szja-terv átlagosan több mint 241 ezer forintos szja-befizetést jelent, ebben benne vannak a csecsemők, gyerekek, nyugdíjasok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót. Ha a Magyarországon dolgozó közel 4,2 millió foglalkoztatottra vetítjük a tervezett bevételt, akkor kiderül, hogy egy főre átlagosan 563 ezer forint szja-befizetés jut. Szemben az idei alig több mint 500 ezer forinttal. A szja-befizetések emelkedésének fedezetét részben a fizetések emelkedése jelenti, a költségvetés szerint jövőre a bruttó fizetések várhatóan 8,8 százalékkal növekedhetnek az idén várható 10,7 százalékos emelkedés után.

A lakosság befizetéseihez tartoznak még az egyéb adóbefizetések, az illetékbevételek, valamint a gépjárműadó, ám ezek 2019-ben együttesen 250 milliárdos összeget jelentenek, azaz az szja-bevételek alig több mint 10 százalékára rúgnak.

A kép forrása: Shutterstock.