Jövőre elindul a rakpart teljes megújítását is, aminek eredményeként a pesti rakpart egy belvárosi szakasza teljesen gyalogos, autómentes sétánnyá változhat - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. 

Bemutatta egy friss közvélemény-kutatás eredményeit, amelyek szerint többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan a fejlesztést követően visszaadnák a rakpartot az autóforgalomnak. Sőt, a válaszadók közel egyötöde egyenesen teljesen autómentes, végig gyalogos rakpartot szeretne.

A megkérdezettek 49 százaléka teljesen vagy egy szakaszon adná át a gyalogosoknak a rakpartot. A válaszadók 43 százaléka fenntartaná az autóközlekedést. "Természetesen a projekt részleteinek kidolgozásákor és a megvalósítás ütemezésekor is ügyelünk arra, hogy a fejlesztés minél kevesebb változással járjon a város közlekedésében. Éppen ezért csak akkor fog folytatódni a rakpart fejlesztése, amikor elkészül az M3-as metró felújítása, így nem csak Magyarország legforgalmasabb vasúti járata fog újra utasokat szállítani, de a pótlóbuszok miatti lezárásokat is feloldhatjuk" - tette hozzá Karácsony Gergely. 

A rakpart autómentesítését célzó tervről a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke május elején azt mondta, alternatív közlekedési lehetőségek hiányában a lezárás miatt máshol lesz nagyobb a dugó. Sem a hidak, sem a budai rakpart kapacitása nem elég a pesti rakpart pótlásához, az intézkedés szerinte káoszhoz fog vezetni. Úgy vélte, egy rakpart lezárása önmagában nem teszi élhetőbbé a várost.