Karikó Katalint a francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották és neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is - derül ki a Szegedi Tudományegyetem pénteki közleményéből.

Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremónia 2022. június 14-én lesz Párizsban, az „Institut de France” kupolája alatt.

Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját. 

A francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést is Karikó Katalinnak ítélték.

A Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022-es díjával Karikó 500 000 svéd korona (mintegy 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. 

Szerintük a tudós „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.