A jelenleg a valaha kitört legnagyobb majomhimlőjárvány zajlik a világban. A majomhimlőjárványban 114-en haltak meg, Afrikán kívül hatan. Magyarországon eddig több mint negyven majomhimlő-fertőzöttet regisztráltak, halálos áldozat eddig nem volt.

Az eddigi járványtani adatok szerint egyelőre majdnem kizárólag a meleg és biszexuális közösség körében terjed a fertőzés. A fertőzés szempontjából kimagasló kockázattal bírnak a gyakori szexpartnert váltók. Nagyon fontos tény, hogy a vírus ugyanannyira képes fertőzni minden embert, függetlenül szexuális orientációjától - mondta Kemenesi Gábort, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, az MTA honlapján megjelent interjúban.

A betegség komolyságát nem lehet elbagatellizálni.

A klinikai virológiában az egyszázalékos halálozás is nagynak számít. Ezért nem szabad tényként elfogadnunk, hogy a majomhimlő nem veszélyes, alapvetően veszélyes vírusról van szó. Természetesen feltételezhetjük, hogy higiénikusabb körülmények között, fejlett egészségügy mellett a betegeknek, illetve a társadalom egészének nincs nagy félnivalója, de ez csak feltételezés a jelenlegi helyzetben - tette hozzá Kemenesi Gábor.

De nem is az a lényeg, hogy ebben a járványban hányan fognak meghalni.

Hosszú távon sokkal aggasztóbb, hogy megjelent egy új himlővírus, ami elfoglalja a fekete himlő által maga után hagyott ökológiai fülkét, és tartósan velünk marad.

Arra a kérdésre, hogy van e reális esély a majomhimlővírus eltüntetésére, Kemenesi Gábor azt mondta, a fekete himlő esetében ez ötven évvel ezelőtt már egyszer sikerült. Most mindenki azon dolgozik, hogy kiderüljön, a feketehimlő-vakcina pontosan mennyire hatékony ellene. Erre jelenleg csupán egyetlen, 34 évvel ezelőtti tanulmány utal, így fogalmunk sincs, hogy a jelenlegi körülmények között ez mennyire működni.

Kiemelte: a Covidhoz hasonló, általános vakcinálásra most nincs szükség. Itt inkább a fertőzöttek és a velük érintkezők célzott vakcinációjáról van szó.