A nemzetközi tényfeltáró újságírók – köztük a magyar Direkt36 – összegzése szerint már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacéget is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük – írta Direkt36 cikke egy nemzetközi tényfeltáró projekt következtetéseként. A kutatás során közvetett bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. Ha ez így történt, az felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljeskörű tájékoztatás szükséges - írja a MÚOSZ közleményében.

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés.

A DK Orbán Viktortól vár tájékoztatást

"Ezt a szoftvert csak kormányok használják, és azoknak is csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével lehet eladni. Ebből már tudjuk: az Orbán-kormány magyar állami szerveket használt arra, hogy illegális eszközökkel lehallgassa és megfigyelje az ellenzéket és a szabad sajtó maradékát. Legyen világos: az Orbán-kormány egy olyan szoftvert használt ellenzékiek és újságírók megfigyelésére, amelyet terroristák és bűnözők megfigyelésére találtak ki. Ilyen Magyarországon a rendszerváltás óta nem történt" - írta közleményében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióvezetője .

"A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz; Orbán Viktor nyilatkozzon, hogy mely magyar újságírókat és ellenzéki politikusokat figyelték meg az izraeli kémszoftverrel azokon túl, akikről ez már kiderült? Ki adott utasítást ezekre a megfigyelésekre, és ki fog ezek után lemondani? Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként egyúttal azt is kezdeményezem, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság együtt ülésezzen a Honvédelmi Bizottsággal, és hallgassuk meg Varga Judit igazságügyi minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert és Orbán Viktort is" - közölte az ellenzéki képviselő.

Fidesz-frakció: nincs itt látnivaló

A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása - írta a Fidesz-frakció hétfői közleményében Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke.

Kezdeményezik a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását

Amennyiben mindez bebizonyosodik, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül - írta vasárnapi közleményében a parlament Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai, Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP).

A politikusok kezdeményezik, hogy "a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit: tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést" - olvasható az LMP közleményében.