Az ázsiai - hajdanán zömében kínai - árusok piacokon kezdték, majd a boltokba költöztek, egyre nagyobbakba, manapság már áruháznyi tereket is birtokolnak. Szó szerint, egykor patinás áruházakat is.

A Józsefvárosi piac, Sárkánycenter, AsiaCenter mutatják is a terjeszkedés egyik irányát - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Ennek része, hogy az előbb asztalkákon, majd rozoga bodegákban portékájukat kínáló árusok egyre puccosabb színterekre költöztek. A régi Józsefvárosi (Négy Tigris) piac nyolc évvel ezelőtt átköltözött a Kőbányai út túloldalára és bizony ott már az üzleteik egyre csinosabb, bevásárlóközpontos színvonalú belsőt öltöttek, ami csak belépve tűnik fel.

A másik irány, hogy inkább nagykereskedésbe váltottak a kínai ruhások. A kőbányai Monori Center környékén szépen terebélyesedett egy kínai, ázsiai árukat kínáló nagykereskedelmi központ, szép új üzletekkel. A régi józsefvárosi ruházati árusok közül is sokán átálltak a nagykereskedésre.

A néhány éve megindult legújabb váltás pedig a kínai, vietnami vegyesboltok, diszkontok rohamos terjeszkedése a lakóhelyek közelében. Feltehetően a ruházati piac árait a hagyományos boltokban is lejjebb szorító fast fashion is szerepet játszott ebben, vagy éppen a már említett ruhás nagykereskedelmi ág erősödése is, így a kínai ruházati boltok helyett a vegyesboltok irányába terelte az ázsiai árusokat a hagyományos boltos világban. A korábban népszerű 100 forintos, egy eurós boltok zöme el is olvadt.

A városban ma már nem nehéz kínai, vietnami vegyesboltokat, diszkontokat találni, Budán, a Déli pályaudvar, Margit körút környékén tucatnyi is működik belőlük. Aluljárókban is beléjük botlottunk a Nyugatinál és a Blahánál, de idáig eljutva is láttunk nem is keveset belőlük.

A statisztikák segítségével (külföldi befektetések, foglalkoztatottjaik, vállalkozásaik száma és a jegyzők boltos nyilvántartásai alapján) kihámozható, hogy jelenleg a kínai és vietnami boltok száma 7-8 ezer körül járhat, hiszen még a nagyobb falvakban is akad kínai, vietnami bolt, a városokról nem is beszélve.

Az ázsiai boltos vállalkozások diszkrét bája, hogy néhányan cégüket magyar személynevek segítségével nevezték el, néhány érdekesebb közülük:

Timi&Peti Kft.diszkont vegyeskereskedésBöszörményi út
Hanna Family Kft.vegyeskereskedésNagyenyed utca
András Family Store Kft.Ázsia diszkontAlkotás út
Orsolya Market Kft.vegyesáru cikkekKőbányai út
Norbert's Kereskedelmi Kft.M.Q VegyeskereskedésJózsef körút
Simona & Sziszi Kft.vegyesboltKőbányai út
Olgi SB Euro Kft.vegyesboltNyírpalota út
Timi Star 2014 Kft.vegyesDrégelyvár utca
Miki Adam Diszkont Kft.vegyeskereskedésTuróc utca
Forrás: Forrás: jegyzők nyilvántartásai, cégjegyzék

Vannak kifejezetten nagy halak is, amelyek nem egy-egy boltban utaznak, hanem szép kis láncokat hoztak létre és webáruházuk is van már. Az Unico-Trade például nyolc boltocskával nyomul a fővárosban, Eugroup néven - a webáruházával együtt.

A koronavírus járvány a kínai ruhás boltokat sem kímélte. És nyilván az online kasszarendszer és az online számlázás is megtizedelte ezt a boltos kört is, hiszen errefelé nem volt divatnyugtát is adni a vásárlónak (mondjuk, máshol sem mindig).