A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken  eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19 százalékkal nőtt, és 3,7 százalékkal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51 százalékkal csökkent.
 százalék

Szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A belföldi vendégek száma 24, a vendégéjszakáké 19 százalékkal növekedett. A vendégek száma 522 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 68 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal emelkedett. A panziókban 6,3 százalékkal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig a háromszorosára nőtt, utóbbi nagyrészt a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható. Az üdülőháztelepeken 14, a kempingekben 26 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly szeptemberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák közel negyedét regisztrálták.
  • A külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké közel öt és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (majdnem tízszeres).

2021. szeptemberben:

  • 2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.
  • Az összes vendégéjszaka 61 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,5 százalékkal többet, összességében 2,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
  • 2021. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:
  • A kereskedelmi szálláshelyek 9,6 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19 százalékkal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,7 százalékkal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.