A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa havi rendes kamatdöntő ülésén nem módosult fő iránymutatás.

Ennek értelmében a tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait.

Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására

-áll a testület közleményében.

A monetáris tanács októberi ülésén az alapkamatot 0,6 százalékon, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon változatlanul tartotta.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, amellyel a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödésére reagál. Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

A jegybank korábban meglepte a piaci szereplőket azzal, hogy két kamatcsökkentést követően az egyhetes betétnek megemelte a kamatát.

A közlemény szerint az MNB egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan globális piaci környezet az inflációs kockázatok emelkedését okozza. Ezzel összhangban módosított szeptember 24-én az egyhetes betéti rátát 0,60 százalékról 0,75 százalékra. A fő iránymutatás megfogalmazásából arra lehet következtetni, hogy ez most a "megfelelő" eszköz, amihez a monetáris tanács nyúlhat, ha gátat kell szabni az inflációnak.

-Várakozásunk szerint amennyiben a forint nem gyengül legalább további 3-4 százalékkal az euróval szemben, szinten maradhat a kamatszint. Várhatóan a 375-380-as szintek közelében avatkozna be a jegybank, mivel bár nincs árfolyamcélja, egy esetleges további, 3-4 százalékos forintgyengülés veszélyeztethetné az inflációs célokat - értékelte a kamatdöntést Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője.

A forint minimálisan gyengült az euróhoz képest kamatdöntés, illetve az iránymutatás publikálást követően, de továbbra is 365 körüli szinteken zajlik a kereskedés.

Egyéb eszközei kapcsán a jegybank emlékezetett, hogy a nagy igénybevételre való tekintettel a növekedési kötvényprogram keretösszegét szeptember 23-ával 750 milliárd forintra emelte. Az NHP Hajrá keretében október közepéig több mint tizenkétezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz 800 milliárd forintot meghaladó összegben.