A Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja, hogy ezentúl az iskolaigazgatók kinevezésénél a Klebelsberg Központ írásos indoklást adjon az elutasított pályázóknak. A szervezet elnöke szerint ezzel tisztázni lehetne néhány nagy port kavart kinevezés szakmai hátterét.

A találgatások és a rossz érzések is elmúlnának, ha pontosan lehetne tudni, mi az elutasítások oka, ezért azt kértük, ne csak egy nemet, hanem egy rövid indoklást is kapjanak az igazgatói posztra pályázó pedagógusok - mondta Horváth Péter az InfoRádiónak.

A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát, azonban kiegészítenék azt egy jogorvoslati lehetőséggel is. A szervezet elnöke úgy véli: a nevelőtestületek tudnak igazán releváns szakmai véleményt alkotni a jelöltekről.

A pályázó munkájáról, a beadott pályázatáról a tantestületnek van tapasztalata, illetve annak, aki meghallgatta, aki viszont a megbízást adja - államtitkár, miniszter -, nem ismeri személyesen a pályázót, ezért kellene figyelembe venni a tantestület véleményét. El kell hinni, hogy szakmai véleményt mondanak és bízni kellene bennük, hiszen együtt dolgozni is ők fognak - mondta Galló Istvánné.

Alapjaiban változtatná meg az iskolaigazgatói kinevezések rendszerét Pukli István, aki a Tanítanék Mozgalomból kilépve Polgári Világ néven alapított pártot. A volt iskolavezető szerint a tantestületek a biztonságra törekszenek, így nem tudnak elfogulatlan szakmai döntést hozni, éppen ezért egy külső grémiumnak kellene határoznia az intézményvezető személyéről.

A 2011-es nemzeti köznevelési törvény tervezete még tartalmazott egy olyan kitételt, hogy egy igazgató legfeljebb két ciklust tölthet be, ezt azonban elsöpörte az igazgatói lobbi. Ennek meg kellene lennie, de nem a jelenlegi szisztéma szerint - fogalmazott Pukli István.

Az ügyben az InfoRádió megkereste az államtitkárságot és a Klebelsberg Központ sajtóosztályát is, egyelőre nem kapott választ.