Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a hétvégén jelentette be, hogy a Fidesz hétfőn kezdeményezi, az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról, miután a Kúria kimondta, lehet az ügyben referendumot tartani. Ha az Országgyűlés ezt nem szavazza meg, akkor azt kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést.

Az országos népszavazáson arra a kérdésre kellene a választópolgároknak válaszolni, hogy "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az országgyűlési határozat - amelyet még nem fogadott el a parlament, csak a javaslat került fel az Országgyűlés honlapjára - tartalmazza a népszavazás költségvetését is legfeljebb 4,946 milliárd forint összegben, ebből 500 millió forint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) számára korábban rendelkezésre bocsátott forrásból biztosítható - derül ki Rubovszky György, a parlament igazságügyi bizottságának elnök által jegyzett javaslatból.

A kvótanépszavazás kezdeményezését Orbán Viktor jelentette be még februárban (az NVI-nél történt boltzáras népszavazási botrány másnapján), majd a kormány képviseletében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője nyújtotta be a kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Az NVB az országos népszavazási kezdeményezést hitelesítette, amit később a Kúria is helybenhagyott.

Jogvédők: népszavazásra alkalmatlan kérdésről népszavazunk

A Kúriának nem lett volna szabad átengednie a kormány kvótaügyi népszavazási kérdését, mert az alkotmányellenes, nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, és nem felel meg az egyértelműség követelményének - írta a múlt héten közös közleményében az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért. A szervezetek szerint a Kúria jogszabálysértő döntése a kormány érdekeit szolgálja az Alaptörvény semmibevételének árán is.