Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idei évértékelő beszédében az Európai Parlamentben várhatóan részben, amellett érvel majd, hogy a bizottság hatékonyan lépett fel a járványkezelésben, részben elmondja, hogyan képzeli el a gazdaság helyreállítását és hogyan biztosítja, hogy a tagállamokban a jogállamisági kritériumok teljesüljenek - írja a G7.

Ezzel megüzenheti, hogy Lengyelországban és Magyarországon vissza kell állítani a jogállamiság kereteit, máskülönben lemondhatnak az uniós forrásokról. Az elnök azért tud ilyen határozottan fellépni, mert a tagállamok többsége egyértelműen ezt várja el tőle, támogatja is a sokkal erőteljesebb fellépést. Emellett egy friss felmérés szerint az európai polgárok 81 százaléka úgy véli, hogy nem kellene közösségi forrást adni olyan országoknak, amelyek nem tartják be a közös demokratikus alapelveket.

Von der Leyen magabiztosságát megerősíthette, hogy egyre szélesebb körben valószínűsítik Lengyelország irányváltását, visszakozását. Úgy tűnik, hogy a helyreállítási alapból 23,9 milliárd euróra jogosult lengyelek belátták, elérkezett az idő, amikor az uniós fal felé száguldva el kell rántani a kormányt, hogy a csattanást megelőzzék

Részben a lehetséges lengyel fordulat, az Európai Bizottság bekeményítése, illetve az, hogy a mögötte álló politikai akarat egységesnek tűnik, lehet az oka annak, hogy a Fidesz a kötcsei tanácskozásán kommunikációs szintű uniópárti fordulatra kényszerült.