Felkerült a kormany.hu weboldalra az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőív, amelyben egyebek mellett olyan dolgokra kíváncsi a kormány, hogy a kérdőívet kitöltő szerint összefügg-e az emberi tevékenység az éghajlatváltozással, támogatja-e, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen, ismeri-e a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS-2), milyen szektorokban érzi szükségét intézkedéseknek.

Ez vélhetően nem azt jelenti, hogy a kormányban hirtelen feléledt volna a környezettudatosság, hanem sokkal inkább azt, hogy ennek a stratégiának elkészítését a 2016-ban hatályba lépett párizsi klímaegyezmény előírja. Az ITM közleményében azt írja:

2020. január 1-jéig Magyarországnak is el kell készítenie és be kell jelentenie a Bizottságnak a legalább 30 éves kitekintéssel rendelkező hosszú távú nemzeti stratégiáját. Ugyanakkor a tagállamoknak nyilvános konzultációt kell végezniük ezen hosszú távú stratégiák elkészítése során.

A kormany.hu-n egy linket is megad a tárca, amelyen egy kérdőív található. A kérdések megválaszolásával lehet az ITM szerint segíteni a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia véglegesítését. A minisztérium erre 2019. november 25. (hétfő) 12:00 óráig ad időt. A kérdőív kitöltéséhez semmilyen regisztráció nem szükséges.