Kocsis Máté szerint a kormánypártok elkötelezettek a béke mellett, ennek hangot is adnak, azért terjesztenek békepárti határozatot az Országgyűlés elé, mert politikai nyomásgyakorlásra világos politikai válaszokat kell adni. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azért beszélt politikai nyomásról, mert Brüsszel és az Egyesült Államok is azt szeretné, hogy fegyverszállításokkal vagy legalább fegyverszállítmányok átengedésével, minél inkább vegyünk részt a katonai konfliktusban. A magyar emberek azonban világosan elmondták, Magyarország nem kíván belesodródni a háborúba – hangsúlyozta a politikus, akit az MTI idézett.

Az Orbán-kormány többször kinyilvánította álláspontját, de az Országgyűlés még nem hozott békepárti határozatot.

A háborúban emberek halnak meg, árvák, özvegyek maradnak hátra, miközben a nagyhatalmak nem a béke különböző verzióit próbálják elérni, hanem fegyverszállítmányokat akarnak odaküldeni.

A határozat elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna jogát az önvédelemre, de ez nem jelenti azt, hogy bármely ország saját érdekeink háttérbe szorítására kényszeríthet minket

– tette hozzá. Rögzítik azt is, hogy a gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, nem kényszerítették térdre Oroszországot, ellenben óriási gazdasági károkat okoztak Európának. Magyarország ellenzi a további energiaszankciókat. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, vagy a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátási zavarokat okozna, tovább növelné az inflációt.

A svéd és a finn NATO-csatlakozás kapcsán ellenvélemények fogalmazódtak meg frakcióülésükön, ezért döntöttek úgy, hogy a ratifikáció előtt az Országgyűlés fideszes elnöke, Kövér László vitarendezési és tájékozódási célból küldjön parlamenti delegációt a két országba, de Kocsis Máté arra számít, hogy végül normális ügymenetben meg fogják szavazni a két ország csatlakozását. A politikus közölte azt is, hogy a balatoni tanácskozáson a közelmúltban napvilágra került „vérlázító, bicskanyitogató” pedofil bűncselekmény miatt felvetődött, hogy tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi törvényt. Ez hosszú jogalkotásai folyamat, de a cél egyértelmű: meg kell védeni a gyermekeket az erőszakos propagandától és az elkövetőktől.

A Kitörés napja nevű rendezvényhez kötődő erőszakos cselekmények közül Kocsis Máté a szélsőbaloldaliakat emelte ki. Szerinte behívtak olyan külföldieket, akik magyar állampolgárokat vertek az utcán ránézésre, és mindezt különös fénytörésbe helyezi, hogy ezek az erőszakos csoportok, legalábbis ideológiai vagy médiaszinten, összekapcsolhatóak a magyarországiakkal. Frakciójuk határozott célja, hogy ne engedjen semmilyen teret a szélsőséges baloldali vagy erőszakos csoportosulásoknak.

Ha ehhez törvényt kell majd alkotni, akkor azt fogjuk tenni

– tette hozzá Kocsis Máté.