Sokak számára ismerős, hogy átlépve az országhatárt, a telefon lényegében levélnehezékké változik, hiszen amellett, hogy telefonálni és üzenetet küldeni sem olcsó mulatság, a netről is le kell mondani, pedig ha valahol, akkor külföldön igencsak jól jönne.

A nemrég elfogadott egységes távközlési piacról szóló rendelet alapján, két lépcsőben 2017 közepéig eljut a rendszer addig, hogy a hazai árakon lehet telefonálni és internetezni külföldön.

Így 2016. április 30-től 2017. június 14-ig

  • a mobilnet használatáért a belföldi díjakon felül legfeljebb 5 eurócent/megabájt,
  • az indított mobilhívásért a hazai percdíjakon felül legfeljebb 5 cent,
  • a fogadott hívásért megközelítőleg kb. 0,0114 euró/perc,
  • sms-küldésnél a belföldi sms-díjon felül legfeljebb 0,02 euró díjat számíthatnak fel a szolgáltatók az Európai Unión belül - tájékoztatta a Napi.hu-t, az NMHH.

Majd 2017. június 15-től a belföldi díjakon felül csak kivételes esetekben lehetséges roamingdíjakat felszámolni. A pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a roamingdíjak megszűnésével kapcsolatos költségeket nem tudják fedezni, és emiatt kénytelenek lennének a belföldi tarifákat emelni. Egyéb esetben csak a belföldi díjakkal számolhatnak a szolgáltatók.

Van egy nagyon fontos nyitott kérdés

Mivel a szabályozás a szolgáltatók érdekét is védi, lesznek olyan fékek a rendszerben, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók óriási külföldi forgalmat generáljanak. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha valakinek korlátlan beszélgetést és üzenetküldést, illetve nagy internetforgalmat biztosító csomagja van.

Az NMHH szerint a főszabályt a méltányos felhasználásra vonatkozó szabályok korlátozhatják csak, hogy a végfelhasználók ne használhassák a szolgáltatásokat visszaélésszerűen külföldön. Egy meghatározott limit átlépése esetén a szolgáltatók a régi roamingszabályoknak megfelelő pluszdíjakat alkalmazhatnak. A méltányos felhasználási feltételekre vonatkozó részletszabályokat a nemzeti szabályozó hatóságok az uniós intézményekkel együttműködésben 2016. december 15-ig alakítják ki. Ennek meghatározásakor olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint az utazási szokások, belföldi árszínvonalak, árképzési minták, verseny torzulásának észlelhető kockázatai. Az Európai Tanács honlapján olvasható közlemény szerint a szolgáltatók költségeinek megtérülését garantáló biztosítékok is beépülnek majd a rendszerbe.

Mi van a külföldön vásárolt SIM-kártyákkal?

A Napi.hu megkérdezte az Európai Bizottságot is, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki egy külföldön megvásárolt SIM-kártyát szeretné otthon "életvitelszerűen" használni. A válaszból kiderül, hogy erre nem lesz lehetőség, ez ugyanis visszaélésszerű használatnak minősül. Ennek oka, hogy ez negatív hatást gyakorolna egyes országok szolgáltatói áraira és ártana a fogyasztóknak.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy meghatároznak egy limitet, amely még belefér a "normál használatba", efölött pedig extra-díjat számíthatnak fel a szolgáltatók. Ezek a díjak ugyanakkor jóval alacsonyabbak lesznek, mint a jelenlegi roaming-tarifák.

Abban tehát biztosak lehetünk, hogy 2017-től is kellő visszafogottsággal használhatjuk csak a telefonunkat, azonban, hogy pontosan mit jelent percekben és megabájtokban mérve, az még nyitott kérdés.

QP | Quality Placement