Gulyás Gergely kabinetminiszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatót tart a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről – derül ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményéből.

A 9:30-as időpont meglehetősen szokatlan, 

normál esetben ugyanis a késő délelőtti órákban tartják az eseményt.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen bejelentésre készülhet a kormány. A kormányülésről ugyanakkor a Facebookon az írták, hogy „a magyar családok védelméről" tárgyaltak.

A portfolio.hu szerint majdnem biztos, hogy szó lesz az élelmiszer-árstopok kivezetéséről, bár maga Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi rádióinterjújában arról beszélt, hogy egyelőre még nem tört le eléggé ahhoz az infláció, hogy az ársapkák megszűnejenek. Emlékeztetnek viszont arra, hogy  a kabinet korábban azt jelezte, hogy az április végi kormányülésen születhet végleges döntés a témában, így az is kiderülhet, hogy meddig hosszabbítják meg az élelmiszerek esetében a korlátozásokat.

Ehhez kapcsolódóan pedig a Gazdasági Versenyhivatal által fejlesztett árösszehasonlító rendszer indulásáról is közölhetnek új részleteket.

Tippünk szerint szó lehet a gabonabehozatali tilalomról is, habár az elmúlt órákban már nyilvánossá vált a korlátozás alá eső termékek köre, amelyeket június végéig nem lehet beszállítani Ukrajnából. Ezt szintén kommunikálták már a közösségi oldalon. 

Magyarország az asztalra csap: nem kell az olcsó, nem minőségi ukrán gabona

Sorra tiltják meg a kelet-európai országok az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. Kijev szerint az Európai Unió tagállamai az egyoldalú korlátozásokkal felrúgják a kereskedelemre vonatkozó szabályokat és a szabadkereskedelmi egyezményt. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia mellett Bulgária és Románia is korlátozásokat vezetne be, ám ez több nyugat-európai ország és az Egyesült Államok érdekeit is sértheti. Bővebben>>>

Nem lenne meglepetés ha szóba kerülne a rezsicsökkentés minap bejelentett újabb fejezete.  Megjelent ugyanis a hivatalos kormányrendelet, ami szerint bizonyos fogyasztók május 1-től akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak a rezsire. Azonban még mindig nagy a bizonytalanság, hogy ez kikre is vonatkozik pontosan, hiszen a változás csak az úgy nevezett „végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfelek” körét érinti. 

Megfelezte a rezsiköltséget a kormány az arra jogosultaknak, kinek jár a kedvezmény?

Módosították a Magyar Közlönyben a hivatalos kormányrendelet, ami szerint rezsicsökkentést vezet be a kormány május 1-től a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak számára. Bővebben>>>

Az is szinte borítékolható, hogy Gulyás Gergely miniszter válaszol majd a jogállamisági eljárás és a horizontális feljogosító tételekkel kapcsolatos tárgyalások állásáról szóló kérdésekre, melyeket az Európai Bizottsággal folytatnak.

Vélhetőleg szóba kerül, vagy szóba hozzák, hogy pontosan milyen feltételekkel szállhat ki Magyarország az Egyesült Államok által múlt héten szankciós intézkedések alá vont Nemzetközi Beruházási Bankból. A pénzintézet egyébként nemrég jelentette be, hogy kivonul és visszaköltözik Oroszországba.