"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy 40 éve sikeres brandet és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából" -  mondta Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának.

A főpolgármester-helyettest erről Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója, a BTF eddigi állam által felkért szervezője tájékoztatta a múlt héten a Városházán. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

A fővárosi önkormányzattal a tavaszi és őszi fesztiválok megrendezéséről még a Tarlós István főpolgármestersége alatt írtak alá három éves szerződést, amely tavaly decemberben lejárt.

Jönnek a kormányzati "ellenfesztiválok"

A Müpa vezetője arról is tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatás jut. A tavaly decemberi kormányhatározatból kitűnik, hogy a budapesti fesztiválközönség átprogramozását több éves folyamatként, 2025-ig hasonló összeggel finanszíroznák - olvasható a napilap cikkében.

A főváros vezetése a kormány kivonulása ellenére folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, de kissé változtatnának az irányon. A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával.

Az elsőt BTF-et 1981-ben rendezték meg. A fesztivál az elmúlt évtizedekben bekerült a világviszonylatban is jelentős kulturális események közé, amelyre világhírű előadókat és rengeteg turistát tudtak idecsábítani. Minderről bővebben a Népszavában olvashat.