Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az állami szektorban is átalakítások lesznek az idei télen, alkalmazkodva az esetleges energetikai ellátási problémákra – mondta a kormányinfón a kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely bejelentése szerint több döntést hozott a kormány.

  • Nemzeti konzultáció lesz a szankciókról. Napokon belül ismerteti a kormány a kérdéseket, amelyeket online is ki lehet tölteni.
  • Hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban: december 22. és január 8. között nem lesz tanítás.
  • Az iskolai megnyújtott leállással egyidőben közigazgatási szünet is lesz.
  • Balla György fideszes képviselőt jelölte ki a kormány, hogy biztosként egyeztessen az energiaspórolásokról, kormányzati támogatásokról az önkormányzatokkal.

Az önkormányzatok esetében várhatóan az eltérő helyzetekre való tekintettel egyedi tárgyalások is lesznek. Az viszont általánosságban elmondható, hogy az olyan nagy energiaigényű létesítményeket, mint az uszodák, nem fogja tudni mindenhol üzemeltetni az önkormányzat, és erre állami pénz sem fog jutni.

A kormány nem tárgyal az IMF-vel hitelfelvételről

Gulyás megerősítette, hogy haladnak a tárgyalások, záros időn belül megjöhetnek Magyarországra az eddig visszatartott európai uniós források. A miniszter szerint az Európai Bizottság megfogalmazott elvárásai gyakran „irreálisak” a kormány mégis törekszik a megállapodásra.

Kategorikusan cáfolt minden államcsőddel kapcsolatos spekulációt, a Nemzetközi Valutaalappal sincs kapcsolatfelvétel. Ilyen programról legutóbb 2012-ben tárgyalt a kormány.

Kérdésre elmondta: amikor Orbán Viktor miniszterelnök a héten alternatív forrásbevonási lehetőségekről beszélt, az kifejezetten a zöldenergetikára vonatkozott, lévén ez is olyan terület, ahol az Európai Unió még visszatart finanszírozást.

Kémszoftver, szankciók, forintárfolyam

Gulyás a kérdések során több témában reagált, mint arról élő tudósításunkban beszámoltunk.

  • Oroszország nem megy sehová – a béke Amerika nélkül nem fog menni.
  • Az energiaárak napi szintje kiadja a nemzeti konzultációt.
  • Komoly csapás vár a hazai turizmusra az energiaárak miatt.
  • Ki van zárva, hogy 3 milliárd forintot fizessünk az olasz Szuperkupa-döntő magyarországi rendezéséért, azaz az olasz sajtóban megjelent hírről nincs kormányzati döntés.
  • A kormány nem fogadja el az ukrajnai területeken történt orosz népszavazások eredményét, ebben a tekintetben az uniós álláspontot követi.
  • 2023-ban is marad az extraprofitadó a vállalatoknak.
  • A magyar állam nem tárgyalt közösségimédia-figyelő szoftver vásárlásáról (erről írt az izraeli sajtó).

Gulyás szerint a jegybank elkötelezett az árfolyamkilengések korrigálása mellett.

További részletek tudósításunkban olvasható.