Az egészségügyi dolgozókon kívül más foglalkozási csoportoknak az átoltása napirenden van, de az ő esetükben nem tesszük jelen pillanatban kötelezővé - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádiónak adott interjújában.Ha Magyarországon is lenne negyedik hullám, akkor a megelőzés érdekében mindent meg kell tenni, minimalizálni kell a veszteségeket.

Szerinte a harmadik oltást mindenkinek nagyon határozottan lehet javasolni, mivel folyamatosan csökken az ellenanyagszint, illetve az immunitás többi tényezőjének a hatékonysága az idő elteltével. Karikó Katalin virológus nyilatkozatát rendkívül korrektnek tartja. E szerint a Pfizerrel ismételni lehet a vakcinációt. Azt azonban Karikó Katalin nem mondta, hogy a többivel ne lehetne ismételni - mondta a miniszter.

A gyógyszergyártóknak értelemszerűen megvan a saját szempontrendszerük, ugyanakkor a tudományos közvélemény egyre inkább afelé mozdul el, hogy az úgynevezett heterológ vakcinációt célszerű alkalmazni, mert a védettséget rohamszerűen, nagyon határozottan megnöveli. A tudományos álláspont az, és ebben nincs vita Magyarországon, hogy az mRNS-vakcinák után a másik kettőből, tehát vagy az elölt vírusvakcinákból vagy vektorvakcinából kell a harmadik oltást adni és fordítva. A tárca fogja jelentetni a vakcináció irányelveit, szabadon hagyva az orvos mérlegelését speciális esetekre

Lehet szúrakozni

Ha valaki most szeretne harmadik dózist felvenni valamelyik koronavírus elleni vakcinából, akkor jelezze ezt a háziorvosának, és a menete a szokásos lesz? - kérdezték az Inforádió sajtómunkásai. A válasz szerint a rendező elv, hogy ugyanott végezzék el a harmadik oltást, ahol az első kettőt elvégezték. Magyarországon nagyon jelentős mennyiségű vakcina van, ezért a harmadik oltás esetében rendkívül nagy a szabadsága a magyar egészségügynek.

A továbbiakban, hogy milyen lesz a magyar egészségügy megterhelése, a járvány alakulásától függ, az pedig attól függ, hogy hány ember fertőződik meg, az pedig attól függ, hogy a tömeges oltást milyen mértékben lehet a továbbvinni. Mivel minden vakcina és egyéb körülmény rendelkezésre áll, a nem átoltottak egyéni felelőssége az, hogy mi történik velük. A kormány mindent megtett és mindent biztosított ahhoz, hogy a negyedik hullám megelőzése reális legyen - mondta a miniszter.