Két teljesen különböző vírusról beszélünk, amelyek semmi esetben és semmilyen lehetőség szerint sem tudnak egymással keveredni

- hangsúlyozta.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közben újabb ajánlásokat tett közzé az oltással kapcsolatban. E szerint azok, akik nem voltak beoltva, és átestek a fertőzésen, a gyógyulás után bármikor beoltathatják magukat. Attól viszont senki nem számít védettnek, mert átesett a fertőzésen, a védettséghez oltás kell.

Csütörtök, péntek, szombat: januárban ezeken a napokon lesznek az oltási akciók.

Tóth Ildikó háziorvos arról beszélt az ATV Híradónak, hogy nagyon kevés páciensre számít. Mivel az oltási hétvégét meg kell tartaniuk, oltóanyagot is kell, hogy rendeljenek, ám, hogy mennyit, azt még nem tudják.

Nem életszerű, hogy bárki bejön, és be tudjuk oltani. Egy tervezett oltásra volna szükség, regisztrációhoz kötve, mert a fel nem használt oltóanyagok, és a megbontott oltóanyagot, azt ki kell a szemétbe dobjuk, és úgy gondolom, ettől pazarlóbb, nincs

- tette hozzá az orvos.

Terjed az omikron

Egy magánlaborban szinte sosem pihennek a gépek, folyamatosan vizsgálják a beérkezett mintákat. Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója azt mondja: „közel 80 %-os már az Omikron jelenléte, a koronavírus fertőzötteken belül nagyon nagyon gyors felfutás volt, illetve azt látjuk hogy az elmúlt napokban két új trend van. Az egyik az az, hogy megjelent az influenza naponta négy öt influenzás esetet találunk legalább.

Sőt már kimutattak olyan eseteket is, ahol a két vírus egyszerre van jelen a szervezetben. „Az elmúlt három hétben már három esetben is találtunk dupla előfordulást a két vírusnak, azaz egyszerre korona vírust és influenzát ugyan annál a személynél” – mondta a Neumann Labs ügyvezetője.

Nő a víruskoncentráció a szennyvízben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint az előző hetek csökkenő, majd stagnáló eredményei után, most ismét enyhén emelkedő tendencia látható a szennyvízminták koronavírus koncentrációjában.