Vasárnap reggelre 718 új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta 798 147 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a koronavírus.gov.hu. Az elmúlt 24 órában 15 826 tesztet végeztek, amelynek 4,54 százaléka bizonyult pozitívnak.

Az elmúlt egy napban 61 beteg hunyt el, így az elhunytak száma 29 175 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 625 088 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 143 884 főre csökkent.

Kórházban 2270 koronavírusos beteget ápolnak, ami 183-mal kevesebb, mint egy nappal korábban. Közülük 261-en vannak lélegeztetőgépen, ami 47 fővel kevesebb az előző napinál.

A kormányzati portál közlése szerint már több mint 5 millióan regisztráltak oltásra, akiknek a 81 százaléka meg is kapta a vakcinát. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő kapta meg a második oltását. Az elmúlt egy napban 90 451 oltást adtak be.

Folytatják a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltását a kórházi oltópontokon, ehhez szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges. Az SMS-t kapott regisztráltak továbbra is tudnak online időpontot foglalni Pfizer-oltásra, emellett minden érvényes regisztrációval rendelkező továbbra is tud Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat foglalni. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portál arra is felhívja a figyelmet, hogy ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Az alkalmazást a Google Play áruházban „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” néven lehet megtalálni.Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

A koronavirus.gov.hu közlése szerint ma újabb Sinopharm szállítmány érkezik.