Szombatra virradóra 11 132 új fertőzöttet azonosítottak, és 227 beteg elhunyt, ami negatív rekord. Vasárnapra a számok kissé mérséklődtek, 10 625 az új fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma 194 személy volt a koronavirus.gov.hu-n közzétett adatok szerint.

Az RTL Híradóhoz eljutott, belső minisztériumi tájékoztató szerint a számok még tovább romolhatnak, 14 ezer kórházi beteggel és napi 250, vagy annál is több elhunyttal számolnak. A kórházak már most alig bírják a terhelést - az ápoltak és a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma is csúcsot dönt -, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint az orvosoknak és szakdolgozóknak egy perc megállásuk sincs a telített kórházakban, szinte nincs idejük kipihenni magukat.

Ugyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nincs kapacitásprobléma, és a rezidensek, medikusok bevonásával a személyi állomány is növelhető, Szabad Zoltán szakszervezeti elnök szerint nem mindegy, milyen képzettségű orvos érkezik, egy intenzív osztály a legjobb sebésszel sincs igazán kisegítve - írja a hvg.hu. A más területekről érkező rezidensek és medikusok szerinte leginkább az adminisztrációban tudnak segíteni.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Soproni megyei elnöke szerint a betegáradat miatt szinte szükségállapot van az intézményekben, ezért minden eszközt meg kell ragadni az ellátás javítására. Megpróbálnak önkénteseket toborozni, úgy tűnik, 2-3 órás képzéssel, motivált embereket fel lehet készíteni arra, hogy tudjanak segíteni a Covid-osztályokon (nem az intenzíven) - mondta a szakember. A megyei önkéntes program e hétvégén startol.

A híradóban az is elhangzott, hogy már a Heim Pál Gyermekkórház is fogadhat - a gyermekellátás folyamatos biztosítása mellett, a szabad kapacitásai függvényében - légzéstámogatást vagy intenzív lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket legfeljebb 35 éves korig.