Korábban a Telex számolt be arról, hogy az európai uniós vakcinabeszerzés része - az uniós engedéllyel rendelkező - Moderna oltás is, amelyből lakosságarányosan a tagállamok között Magyarországnak 3,5 millió adag járna, de a magyar kormány ennek a felét, 1,74 millió adagot kötött le. A portál megkeresésére, hogy mi az oka ennek, nem válaszolt sem az operatív törzs, sem a külügyminisztérium.

Az RTL Híradója is rákérdezett a kormánynál arra, igaz-e, hogy több Moderna vakcinát vehetnének, mint amennyit lekötöttek?

"A Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és vásárlói árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna dózisok megvásárlásának" - közölte a koronavírus sajtóközpont.

Az amerikai Moderna a Pfizerhez hasonlóan modern, mRNS alapú vakcina, viszont kedvezőbb a tárolása, nem igényel olyan alacsony hőmérsékletű hűtést, mint a Pfizer - a szerk.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször is beszélt arról, hogy az oltóanyag ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek: "az idő fontosabb, mint a vakcina éppen aktuális ára".

Az ellenzéki DK két nappal ezelőtt arról beszélt, hogy a kormány politikai okokból nem kötötte le a teljes uniós keretet, azért hogy Brüsszelre mutogatva a kínaival olthasson. Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő azt sem érti, hogy miért éppen a legdrágábbnak mondott kínai vakcinát vásárolta meg az ország.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy mennyibe kerül a Moderna vakcinája és mennyibe a többi, de egyelőre nem kapott választ.