2021 őszén idáig 1910 esetet fogadtak az intézményben, 2019-ben ugyanebben a periódusban „csak” 1360-at. Eközben 613-ról 857-re nőtt a figyelemzavaros esetek száma, és 30-ról 60-ra ugrott a kényszeres gondolataik miatt kezelésre szorulóké.

A szakambulancián jelenleg 500 gyerek vár időpontra, és a szám folyamatosan nő. A koronavírus-járvány negatív hatása már tavaly is érződött, azonban az idei ősz kezdete minden korábbi rekordot megdöntött -  idézi az intézmény közleményét a 444.hu.

A koronavírus-járvány – és az azzal járó korlátozások – pszichológiai hatásai a pszichiáterek szerint elsősorban a serdülőkorban lévőket sújtják; közöttük nagyon sokan okoznak saját maguknak könnyebb, de esetenként súlyosabb sérülést is.

A pandémia katalizátorként hatott a serdülők és a családok problémáira, az amúgy is létező gondok a bizonytalanság és a krízis hatására még erősebben jelentkeznek. A serdülők azért élik meg nehezebben ezt az időszakot, mert ők már elég nagyok ahhoz, hogy tudatosítsák magukban a feszültségeket, és amúgy is kritikus életszakaszban vannak

 – idézi a közlemény dr. Tárnok Zsanettet, a Vadaskert Alapítvány igazgatóját.

Tárnok szerint ugrásszerűen megnőtt az önsértő gyerekek száma, és ezek a gyerekek jellemzően nem azért okoznak maguknak sérülést, mert el akarják dobni az életüket, inkább a feszültséget, a frusztrációt akarják levezetni. Ezzel együtt, folytatja az igazgató, sok az öngyilkosságot megkísérlő vagy szuicid gondolatokat megfogalmazó fiatal is.

Meredeken nő a súlyos esetek száma

Meredeken nő a súlyos esetek száma. Sokaknak okoz gondot a fizikai kontaktus hiánya és az iskolába való visszatérés is. Az intézményben folyamatosan próbálják bővíteni a kapacitásokat, hogy így segítsék a gyermekeket és szüleiket, hiszen a gyerekek akkor vannak jól, ha a családok is egészségesek.

Az UNICEF Magyarország napokban kiadott közleménye szerint a 10 és 19 év közötti fiatalok közül hétből legalább egyet diagnosztizáltak valamilyen mentális zavarral a világon: csak Európában 9 millió serdülő érintett a problémában.

A szervezet legfrissebb globális felmérése szerint a 15-24 éves korosztály több mint egyharmada számolt be gyakori szorongásról és idegességről, és csaknem minden ötödik vallott tartós lehangoltságról és motivációhiányról. A pandémia hatására pedig mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe.