Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor kormányfőnek azt javasolta, hogy a főváros után országosan is kezdjék meg a tömeges tesztelést a koronavírusra, valamint az egész országban tegyék kötelezővé zárt térben a maszk eltakarását  - derül ki a kedden publikált, hétfői dátumú levélből.

A hétvégén megjelent sajtóbeszámolók szerint a kormány által felkért járványügyi szakértők álláspontja megegyezik azzal, amit a kormányülésen Önnek és kormánya tagjainak elmondtam. Szintén a tömeges tesztelések mellett tették le voksukat a Magyar Tudományos Akadémia szakértői is. Az álláspontomat tehát tekinthetjük immár széleskörű szakmai konszenzusnak, amelynek végrehajtását, a kormány ez irányú cselekvésének megkezdését továbbra is sürgetőnek tartom - fogalmazott a főpolgármester a levelében.

A szakértői vélemények, valamint a nemzetközi példák alapján a budapestihez hasonló maszkszabályok bevezetését több polgármester kollégám is tervezi az ország több településén, ám több helyen ezt a döntést jogértelmezési zavarok, a kormányhivatalok beavatkozásával kapcsolatos aggodalmak gátolják. Kezdeményezem ezért, hogy a kormány - az európai gyakorlatnak megfelelően - az egész országban tegye kötelezővé zárt térben az arc eltakarását, maszk, sál vagy kendő viselését - írta Karácsony.